trichi-ne-nabrali-golosiv-vr-zakonodavcho-ne-zakripila-yavische-medichnogo-samovryaduvannya

Тричі не набрали голосів: ВР законодавчо не закріпила явище медичного самоврядування

 • 9757 переглядiв

КИЇВ. 27 січня. УНН. Парламентарі не підтримали законопроект про самоврядування медичних професій в Україні, яким передбачається створення організацій лікарського самоврядування. Нардепи спершу провалили голосування за законопроект у першому читанні, а потім не набрали голосів ні за повернення його на доопрацювання до комітету ні суб’єкту права законодавчої ініціативи, передає кореспондент УНН.

Цитата:

"Метою законопроекту є необхідне законодавче закріплення вже існуючого в країні явища – медичного самоврядування, задля врегулювання питань, пов’язаних з практикою медицини, фармацевтичною практикою та правами медиків", - йдеться у пояснювальній записці.

Деталі

На думку авторів законопроекту, в розвинених країнах Організації лікарського самоврядування здійснюють керування системою охорони здоров’я як рівноправні партнери поряд з уповноваженими державними органами. Відтак, законопроектом №2445-д пропонують адаптувати українське законодавство до світового та європейського у сфері професійної підтримки медичної спільноти.

Пропонується законодавчо закріпити та врегулювати систему, засади, гарантії, принципи професійного самоврядування медичних професій та повноваження органів професійного самоврядування медичних професій в Україні.

Професійне самоврядування надасть кожному представнику медичних професій право управляти діяльністю професії, самостійно виконувати завдання та здійснювати повноваження. Пропонується утворити органи професійного самоврядування у сфері охорони здоров’я зі статусом самоврядних юридичних осіб публічного права.

До повноважень самоврядування медичних професій пропонують віднести:

- Видача свідоцтв на право здійснення медичної практики;

- Забезпечення створення та ведення реєстру.

Доповнення

За даними МОЗ працівники галузі медицини наразі знаходяться "на межі" через низькі зарплати. 

На думку заступника міністра внутрішніх справ України Антона Геращенка, в Україні протягом останніх трьох років близько 70 тисяч лікарів та медсестер покинули свою роботу через низьку зарплатню, рівень якої залежить від сплати податків великими підприємствами. У цій же сфері досі діють корупційні схеми.

Українські Національні Новини

Політика