trimav-u-garazhi-knigi-pro-rasizm-cholovika-oshtrafuvali-na-17-tis-griven-za-zaboronenu-literaturu

Тримав у гаражі книги про расизм: чоловіка оштрафували на 17 тис. гривень за заборонену літературу

 • 19524 переглядiв

КИЇВ. 5 лютого. УНН. У Хмельницькій області суд визнав чоловіка винним у розповсюдженні творів, що пропагують культ насильства і жорстокості, расову, національну та релігійну нетерпимість та дискримінацію та оштрафував його на 17 тисяч гривень штрафу. Про це повідомляє пресслужба прокуратури Хмельницької області, інформує УНН.

Цитата

“Засудженому призначено покарання у виді 17 тис. грн штрафу, який сплачено, а усю заборонену літературу, яку він закупив та зберігав з метою збуту, знищено” — йдеться в повідомленні.

Деталі

У результаті досудового розслідування, встановлено, що 57-річний чоловік купив та зберігав у своєму гаражі шість книг, які не відповідають вимогам законодавства України у сфері суспільної моралі, оскільки містять інформацію, яка пропагує ідеологію фашизму (нацизму, расизму), розпалює національну та релігійну ворожнечу, принижує та ображає єврейську націю та інші нації за національною ознакою, пропагує неповагу до національних і релігійних святинь.

“Викрито його у листопаді минулого року після продажу заборонених книжок у Сатанові. Вартість двох примірників правопорушник оцінив у 300 гривень.

Під час слідства підозрюваний у повному обсязі визнав свою вину у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 300 (зберіганні та перевезенні з метою збуту, а також збуті творів, що пропагують культ насильства і жорстокості, расову, національну чи релігійну нетерпимість та дискримінацію) Кримінального кодексу України, а тому прокурором із ним укладено угоду про визнання винуватості”, - додали в прокуратурі.

“Заборона Булгакова”

Останнім часом, найбільшого розголосу в області літератури набула так звана “заборона Булгакова”. З подачі кількох телеграм-каналів, серед користувачів соцмереж розгорнулась дискусія через начебто “заборону” в Україні творів російських письменників Михайла Булгакова та Бориса Акуніна.

Водночас, варто зазначити, що Державний комітет з телебачення та радіомовлення, який надає дозволи для ввезення книг в Україну, запровадив заборону ще деякий час тому — щодо Акуніна у січні 2018 року, а щодо Булгакова у березні 2019-го.

Додамо, що в Україну заборонили ввезення російської дитячої літератури через ознаки пропаганди.

Але ситуацію пояснили в Державному комітеті телебачення і радіомовлення Україні. За їх словами, в Україні немає заборони на твори Михайла Булгакова, водночас не дозволено ввезення тих видань, на обкладинках або у передмовах до яких російські видавці поширюють антиукраїнську пропаганду.

Додамо, що в Україну заборонили ввезення російської дитячої літератури через ознаки пропаганди.

Українські Національні Новини

Кримінал та НП