trinadtsyat-krayin-zaklikali-yes-pidtrimati-zusillya-ukrayini-i-sche-5-krayin-otrimati-dostup-do-vaktsin

Тринадцять країн закликали ЄС підтримати зусилля України і ще 5 країн отримати доступ до вакцин

 • 14040 переглядiв

КИЇВ. 6 січня. УНН. Тринадцять членів ЄС закликали Єврокомісію забезпечити допомогу країнам "Східного партнерства" - Україні, Молдові, Грузії, Вірменії, Азербайджану та Білорусі в отриманні вакцини від COVID-19. Про це йдеться у листі, опублікованому журналістом "Радіо Свобода" Рікардом Йозвяком, передає УНН.

"На нещодавньому засіданні Європейської ради лідери ЄС обговорили і домовилися про подальше спільне керівництво міжнародними заходами реагування на пандемію у глобальному масштабі і про допомогу іншим країнам, що не входять в ЄС, шляхом надання прийнятного за ціною і справедливого доступу до вакцини COVID-19 для всіх", - йдеться у заяві.

У даному контексті міністри відзначили, що рішуче підтримують зусилля та ініціативи держав-членів та Європейської комісії поділитися вакциною з виділених контрактів з найближчими сусідами ЄС, такими як країни Західних Балкан.

"Ми вважаємо, що ЄС повинен вийти за рамки поточних ініціатив та надати аналогічну увагу і підтримку іншим сусідам ЄС - країнам "Східного партнерства" ЄС - якщо вони того побажають. Ми вважаємо, що наші кордони не будуть безпечними, якщо ми не розширимо підтримку на наших безпосередніх сусідів. Наші східні партнери неодноразово висловлювали свою вдячність за допомогу ЄС у зв'язку з COVID-19 і просили полегшити доступ до вакцини.... У контексті майбутнього саміту "Східного партнерства" (запланованого на 1-у половину 2021 року) нам необхідно направити чіткий і злагоджений сигнал про стратегічні цінності "Східного партнерства". Одним з важливих елементів такого послання було б полегшення обміну вакцинами/доступу до підтримки для нашого "Східного партнерства", - йдеться у заяві.

Лист адресований Єврокомісару з питань охорони здоров'я та безпеки продуктів харчування Стеллі Кіріакідес, Верховному представнику Союзу з закордонних справ і політики безпеки Жозепу Боррелю і єврокомісару по сусідству і розширенню Оліверу Вархелі.

Документ підписали міністри закордонних справ Болгарії, Хорватії, Чехії, Данії, Естонії, Фінляндії, Угорщини, Латвії, Литви, Польщі, Румунії, Словаки і Швеції.

Нагадаємо, не так давно прем'єр-міністр України Денис Шмигаль провів зустріч з послами країн "Групи Семи" (G7) і Європейського Союзу, сторони обговорили актуальні питання співпраці та плани на наступний рік, а також питання закупівлі вакцини проти COVID-19.

"Україні потрібен доступ до вакцини вже на початку наступного року, щоб ми могли якомога швидше почати процес вакцинації лікарів та інших груп населення, які перебувають у зоні ризику", - заявив прем'єр європейським партнерам.

letter to the Commission signed by 13 member states on the need for the EU to help #Ukraine #Moldova #Georgia #Armenia #Azerbaijan & #Belarus get the #CovidVaccine pic.twitter.com/SYGSaFHzrO

— Rikard Jozwiak (@RikardJozwiak) January 6, 2021

Українські Національні Новини

Політика