tsentrenergo-svidomo-khoche-zalishiti-shakhtariv-bez-zarplat-radnik-v-o-ministra-energetiki

Центренерго свідомо хоче залишити шахтарів без зарплат – радник в.о. міністра енергетики

 • 18239 переглядiв

КИЇВ. 9 липня. УНН. "Центренерго" маніпулює ситуацією у вуглевидобувній галузі заради політичних ігрищ, лишаючи споживачів впевненості в енергетичній безпеці, а шахтарів - заробітних плат. Про це у своєму Facebook написав радник в. о. міністра енергетики Олександр Трохимець, передає УНН.

По-перше, Трохимець розвіяв міф про те, що "Центренерго" змушують купувати вугілля за формулою "Роттердам+"

"Газ "Центренерго" купує "на ринкових умовах" - тобто за формулою "Амстердам+" і за передплатою. І не факт, що український газ. Цілком ймовірно, що російський", - пише він.

По-друге, сьогодні у "Центренерго" немає ніякого бачення щодо проходження осінньо-зимового періоду. Для цього компанія не поповнює власні запаси вугілля, у той час як тисячі шахтарів та їх сімей ризикують залишитись без заробітних плат.

"А потім "Центренерго" буде в пожежному порядку купувати вугілля в Росії, бо в Україні його не видобудуть. Є й такий сценарій", - прогнозує радник в. о. міністра.

Відповідальність за успішне проходження осінньо-зимового періоду лежить на "Центренерго", нагадує Трохимець.

"Міністерство не дозволить маніпулювати ситуацією на ринку електроенергії та у вуглевидобувній галузі заради політичних ігрищ. І зробить все для того, щоб українські споживачі були впевнені у своїй енергетичній безпеці", - резюмував Трохимець.

Нагадаємо, Кабмін перекрив можливість “Центренерго” купувати російське вугілля. Напередодні журналісти повідомляли, що ця схема збагачувала компанії з орбіти Ігоря Коломойського. 

У червні Кабмін опублікував розпорядження, за яким “Центренерго” має надавати пріоритет українському вугіллю і українським шахтам, які з осені минулого року знаходяться у простої з вищеназваних причин.

Криза у вугільній галузі, як зазначають експерти, пов’язана з самовільним переходом “Центренерго” на резервний газ та російське вугілля, а також відкриттям імпорту електроенергії з РФ, який Міненерго намагається нині заборонити через ВР. 

Українські Національні Новини

Політика