tsentrobank-rf-rozghliadaie-nestabilni-valiuty-dlia-rezerviv-na-tli-izoliatsii-rosiiskoi-ekonomiky

Центробанк рф розглядає нестабільні валюти для резервів на тлі ізоляції російської економіки

 • 26191 переглядiв

Зростаюча ізоляція росії у світі змушує її розглядати менш стабільні та неліквідні валюти, окрім китайського юаня, для своїх резервів через посилення західних санкцій.

Російський центробанк відчув посилення санкцій Заходу, й розглядає варіанти для своїх резервів у валютах країн, навіть менш стабільних та ліквідних, ніж китайський юань. Про це пише business insider посилаючись на звіт Центробанку рф, передає УНН.

Курси цих валют відрізняються високою волатильністю, ринки мають низьку ліквідність, а в ряді таких країн існують обмеження на рух капіталу, що є перешкодою для їх використання.

— йдеться в звіті ЦБ рф.

Деталі

Банк не уточнив, про які саме валюти чи країни йдеться. Втім, стан зростаючої ізоляції для росії, та збільшення країн "недружніх" до рф, змусив їх розглянути усі альтернативні шляхи. Зокрема, російський центральний банк заявив, що роль юаня як міжнародної валюти та його ліквідність "помітно" зросли за останні роки.

Ці фактори зумовлюють ключову роль китайського юаня у формуванні резервних активів.

- заявили в російському банку.

У business insider підкреслили, що дедалі більша залежність росії від юаня свідчить про те, що її економіка стає все більш ізольованою в системі міжнародної торгівлі та фінансів. Це також вказує на те, що юань зростає як суперник долару США як міжнародній торгівлі та резервній валюті.

Центробанк росії також поінформував про наявність у 2023 році міжнародних резервів на суму 599 мільярдів доларів, включаючи 300 мільярдів доларів, заморожених Заходом, які США та ЄС хочуть передати для відновлення України.

Військова допомога Україні та заморожування активів рф: Стефанчук зустрівся із головою Національних зборів Франції 28.03.24, 14:06 • [views_0]

Додатково

Країни по всьому світу, які доєднались до глобальної фінансової системи, заснованої на доларах, аби покарати росію, були змушені звернутися до альтернативних валют, включаючи юань, для диверсифікації.

Втім, росії вдалося втримати свою економіку  після двох років війни проти України. Нині росіяни перефокусували свою торгівлю із Заходу на Схід та альтернативні ринки, типу Індії та Китаю. А щоб обійти заборону Заходу на використання деякими російськими банками SWIFT, президент рф закликав підприємців до торгівлі в місцевих валютах.

Китайський юань замінив долар як найбільш продавана валюта в росії04.04.23, 19:29 • [views_1060245]

Однак москві все більше заважає посилення західних санкцій, особливо вторинних санкцій проти компаній, що все ще ведуть бізнес з росією.

Втім, аналітики зауважують, що залежність москви від китайського юаня пов’язана з серйозними ризиками.

Китайський юань замінив долар як найбільш продавана валюта в росії04.04.23, 19:29 • [views_1060245]

Минулого місяця Bloomberg писав, що російські компанії, які користуються позиками в китайських юанях, стикаються з підвищенням вартості кредитування. Повідомлялось, що вартість запозичень для короткострокових облігацій у юанях навіть ненадовго підскочила до 15,7% 1 березня, а через кілька днів впала до 4%.