tsifrovu-demokratiyu-planuyut-vnesti-u-zakonoproekt-pro-mistsevi-referendumi

Цифрову демократію планують внести у законопроект про місцеві референдуми

 • 14669 переглядiв

КИЇВ. 20 лютого. УНН. Деякі положення з цифрової демократії планують відобразити у законопроекті про місцеві референдуми, як це було зроблено в законі про всеукраїнський референдум. Про це сказав перший заступник голови Верховної Ради України Руслан Стефанчук під час слухань комітету ВР з питань цифрової трансформації щодо е-демократії в Україні, передає УНН з посиланням на пресслужбу комітету.

Цитата:

“Я прихильник як прямої демократії, так і максимальної діджиталізації. У нашій законопроектній діяльності намагаємось поєднувати ці речі. Окремі положення з цифрової демократії інтегровані в багато законодавчих актів, зокрема у закон про всеукраїнський референдум. Також плануємо відобразити ці норми у законопроекті про місцеві референдуми”, — заявив Стефанчук.

Деталі

Так, комітет під час слухань обговорив план та стратегію для реалізації цілі — Україна в топ-20 країн за розвитком е-демократії.

Голова підкомітету Вікторія Подгорна зазначила, що на розвиток е-демократії впливають такі чинники:

  • згортання на місцевому рівні громадських бюджетів;
  • слабкі інструменти впливу громадян на владу;
  • недостатній рівень медіаграмотності.

Саме тому їх важливо враховувати для правильного розвитку демократичної держави і суспільства та прозорості процесів е-урядування.

Було визначено, що запуск національної платформи е-демократії ВзаємоДія сприятиме розвитку електронної демократії в Україні. Та зокрема допоможе Україні увійти до топ-20 країн у рейтингу е-участі ООН.

За інформацією комітету, для повноцінного функціонування платформи необхідно ухвалити законопроект про публічні консультації та внести зміни до законодавства щодо електронних петицій.

Учасники зауважили, що важливо мати скоординований та затверджений урядом план заходів до Концепції розвитку е-демократії.

Що було раніше

26 січня парламентарі ухвалили законопроект про народовладдя через всеукраїнський референдум.

Українські Національні Новини

Політика