tsim-povinni-zaymatisya-pravookhorontsi-politolog-rozpoviv-pro-konflikt-interesiv-sered-narodnikh-deputativ

“Цим повинні займатися правоохоронці”: політолог розповів про конфлікт інтересів серед народних депутатів

 • 330977 переглядiв

КИЇВ. 5 вересня. УНН. Чимало українських народних депутатів продовжують фактично володіти бізнесом, що заборонено українським законодавством. Це питання мають розслідувати правоохоронці, однак фактично в Україні склалася така ситуація, що цим питанням ніхто не займається. Таку думку у коментарі УНН висловив політолог Микита Трачук.

Цитата

“Ні для кого не секрет, що у нас більшість депутатів мають той чи інший бізнес. Що вони живуть не на депутатську зарплатню. Не як ми всі пересічні громадяни – на зарплату, а на якісь бізнес-інтереси і так далі. Власне це, звичайно, згідно з нашим законодавством, це карається законом. Але, як ми бачимо, на депутатів це ніяк не розповсюджується. Я вважаю, що в принципі цим повинні займатися якісь конкретні правоохоронні структури – ДБР, прокуратура тощо. Питання в тому, чому вони цим не займаються. Вважаю що наша політична система, наш політичний режим – маю на увазі режим чисто в політологічному сенсі – він побудований таким чином, що люди, наближені до влади, які приймають рішення, мають якийсь вплив на ключові рішення в країні – мають інші права. І серед цих прав – займатися бізнесом. Можливо вони з кимось діляться, і напевне, що так і є”, - зазначив Трачук.

Він додав, що фактично притягнути до відповідальності депутата через конфлікт інтересів можуть лише в разі, якщо той не так голосує.

“Покарання, як таке, для депутата-власника бізнесу, мені здається, може бути лише в тому випадку, якщо депутат голосує не так, має якісь зв’язки чи контакти із державами, із якими не треба мати стосунки. А те, що бізнес зараз процвітає і в депутатів також, і якщо такі депутати "голосують як треба" - навряд чи їм щось буде”, - вважає політолог.

Додамо

Згідно із законом “Про статус народного депутата”, парламентарі не мають права займатися будь-якою, крім депутатської, оплачуваною роботою, за винятком викладацької, наукової та творчої діяльності, а також медичної практики у вільний від виконання обов'язків народного депутата час. Також депутати не можуть входити до складу керівництва, правління чи ради підприємства, установи, організації, що має на меті одержання прибутку.

Разом з тим, деякі нардепи нехтують цією нормою закону. Наприклад, народний депутат Сергій Лабазюк. Він є членом аграрного комітету і фактичним власником аграрного бізнесу. Формально групою компанія Vitagro володіє його брат Петро, однак Сергій Лабазюк має звання “Почесного президента” компанії і досі позначений на їх сайті на вкладці “менеджмент”.

Нагадаємо

За три роки роботи у Верховній Раді Сергій Лабазюк у майже половині випадків не голосував за законопроекти. Майже чверть голосувань він взагалі пропустив. 

Українські Національні Новини

Політика