tsini-na-palne-zrosli-cherez-zrostannya-popitu-ta-vitrat-na-prodazh-nbu

Ціни на пальне зросли через зростання попиту та витрат на продаж - НБУ

 • 640055 переглядiв

КИЇВ. 15 грудня. УНН. Ціни на пальне першими відреагували на відключення електроенергії. Про це йдеться у Щомісячному макроекономічному та монетарному огляді Нацбанку за грудень, передає УНН.

Деталі

«Ціни на пальне підвищилися наприкінці листопада під впливом зростання витрат на продаж та зростання попиту. Однак у річному вимірі тривало сповільнення (до 59,4% у листопаді) на тлі відповідних тенденцій на світових ринках нафти», - пояснюється у звіті.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В Україні пошкоджено до 50% розподільчих мереж, які дають електроенергію

Національний банк також вказує, що алкогольні напої зростають у ціні через збільшення виробничих витрат на енергію, сировину й тару. Дещо інша ситуація з тютюновими виробами.

«Натомість стримували адміністративну інфляцію мораторії на підвищення тарифів на природний газ та теплову енергію для населення, а також посилення конкуренції з боку нелегальної продукції, що обмежує зростання цін на тютюнові вироби», - йдеться у звіті НБУ.

Нагадаємо

Вартість пального помітно почала зростати у середині листопада. Середня вартість на основні види пального станом на 14 грудня в Україні становила: бензин А-95 – 51,61 грн/літр, бензин А-92 – 51,26 грн/літр, дизельне паливо – 55,02 грн/літр, газ автомобільний – 29,52 грн/літр.

Українські Національні Новини

Економіка