tsvk-ogolosilo-ofitsiynu-reaktsiyu-schodo-debativ

ЦВК оголосила офіційну реакцію щодо дебатів

 • 11495 переглядiв

КИЇВ. 4 квітня. УНН. Теледебати між кандидатами на пост президента Петром Порошенком і Володимиром Зеленським будуть проведені лише в межах чинного законодавства. Про це повідомили у прес-службі Центральної виборчої комісії, передає УНН.

ЦВК звернуло увагу, що Закон України "Про вибори Президента України" передбачає 3 види дебатів.

Так, теледебати проводяться між кандидатами на пост президента, включеними до виборчого бюлетеня з повторного голосування у разі призначення ЦВК повторного голосування.

"Станом на 4 квітня Центральна виборча комісія не встановила результатів голосування у день виборів президента України 31 березня 2019 року", - повідомили у ЦВК.

Крім того, законом чітко встановлено час, тривалість та порядок проведення теледебатів.

"Так, теледебати за рахунок коштів Державного бюджету України проводяться в останню п’ятницю перед днем повторного голосування між 19 та 22 годинами в прямому ефірі, тривалістю не менше 60 хвилин", - зазначили у Комісії.

Відповідно до постанови ЦВК місцем їх проведення є місцерозташування Національної суспільної телерадіокомпанії України.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Шахраї в мережі продають квитки на дебати Зеленського і Порошенка

Теледебати проводяться в студії, оформлення якої не може містити агітаційних матеріалів на користь будь-якого із кандидатів. Не допускається участь у теледебатах довірених осіб або інших представників кандидатів, а також трансляція попередньо підготовленого відеоматеріалу про кандидата, використання агітаційних та інших матеріалів про кандидата.

У ЦВК наголосили, що проведення теледебатів передбачено частинами першою-п'ятою статті 62 Закону, а тому Комісія забезпечить проведення дебатів, а Національна суспільна телерадіокомпанія України організує їх проведення згідно з вимогами законодавства.

Комісія наголосили, що важливість цих теледебатів є "беззаперечною як з точку зору дотримання Закону, так і з точки зору суспільного інтересу". При цьому, кандидати у президенти мають право проведення передвиборної агітації в інших її формах.

"Насамперед, таке право передбачене пунктом 3 частини першої та частиною сьомою статті 58 Закону. Але такий вид агітації проводиться виключно за рахунок коштів виборчого фонду кандидата", - зазначили у ЦВК.

Крім того, частини шоста-дванадцята статті 62 Закону регламентує право телеорганізаціям організовувати теледебати між кандидатами у президенти як цикл передач.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Дебати 19 квітня будуть проведені у будь-якому разі – голова НСТУ

"Телерадіоорганізація може створити лише один цикл таких передач під час виборчого процесу. Такий цикл передач може транслюватися виключно в прямому ефірі. Зазначені теледебати можуть проводитися за рахунок коштів виборчих фондів кандидатів на пост президента України у строки, передбачені Законом для проведення передвиборної агітації, у проміжку між 19 та 22 годинами", - повідомили у Комісії.

При цьому, як наголосили у ЦВК, засіб масової інформації, який надав ефірний час кандидату, не може відмовити у наданні ефірного часу на тих же умовах іншому кандидату.

ЦВК підкреслила, що агітація перед повторним голосуванням розпочинається з дня, наступного після призначення повторного голосування, і закінчується о 24 годині останньої п'ятниці перед днем повторного голосування.

"Тому до встановлення Центральною виборчою комісією результатів голосування у день виборів президента України 31 березня 2019 року проведення передвиборної агітації у будь-яких її формах є грубим порушенням вимог Закону. Дискусії між субʼєктами виборчого процесу щодо місця та умов проведення теледебатів можуть бути сприйняті як передвиборна агітація", - підкреслили у ЦВК.

Тож ЦВК "закликає всіх суб’єктів виборчого процесу, телерадіокомпанії, громадські організації та експертів на даному етапі не маніпулювати суспільною думкою щодо проведення теледебатів".

"Дотримання вимог Закону при проведенні виборчих процедур є гарантією чесних виборів", - додали у Комісії.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: За дебати на "Олімпійському" мають платити штаби кандидатів – НСТУ

Нагадаємо, кандидат у президенти України Володимир Зеленський погодився на дебати перед другим туром виборів, проте висунув свої умови для чинного Глави держави Петра Порошенка, зокрема, щодо їх проведення на НСК "Олімпійський".

Його пропозицію прийняв чинний глава держави, кандидат у президент Петро Порошенко, зазначивши: "стадіон, так стадіон".

Голова правління НСТУ Зураб Аласанія заявив, що НСТУ починає переговори з кандидатами в президенти щодо організації їх дебатів на НСК "Олімпійський".

Представник МВС України Артем Шевченко запевнив, що правоохоронні органи без проблем зможуть забезпечити охорону громадського порядку і безпеку на НСК "Олімпійський" під час проведення дебатів кандидатів у президенти.

У мережі "ОПОРА" прокоментували можливість проведення дебатів на "Олімпійському".

Перший тур на виборах президента України відбувся 31 березня. ЦВК під ранок 4 квітня опрацювала 100% протоколів за результатами голосування на виборах президента України 31 березня. Володимир Зеленський отримав 30,24%, Петро Порошенко - 15,95% голосів виборців. У ЦВК офіційно оголосили про проведення другого туру виборів 21 квітня.

Українські Національні Новини

Політика