tsvk-vidreaguvala-na-rishennya-sudu-pro-perezherebkuvannya-partiy

ЦВК відреагувала на рішення суду про пережеребкування партій

 • 12591 переглядiв

КИЇВ. 5 липня. УНН. Центральна виборча комісія згідно із законодавством провела жеребкування для визначення номерів політичних партій, під якими вони будуть розміщені у бюлетені для голосування на дострокових виборах до Верховної Ради, і не погоджується із рішенням Шостого апеляційного адміністративного суду, який зобов'язав провести пережеребкування. Наслідком його проведення буде неможливість вчасного друку необхідної кількості бюлетенів і їх доставки. Про це йдеться в оприлюдненій сьогодні заяві ЦВК, передає УНН.

"ЦВК наголошує, що нею відповідно до ч. 4 ст. 80 названого закону ("Про вибори народних депутатів України" - ред.) в межах установленої імперативної вимоги стосовно строку проведення жеребкування (не пізніш як за 24 дні до дня голосування) 26 червня, тобто в останній день такого строку, було проведено жеребкування щодо визначення номерів політичних партій для розміщення їх назв у виборчому бюлетені для голосування з виборів народних депутатів України в загальнодержавному багатомандатному виборчому окрузі", - вказали у ЦВК.

У Центрвиборчкомі додали, що відповідно до цього затвердили форму, колір і текст виборчого бюлетеня. "Вказана постанова в судовому порядку в установлений процесуальним законом строк не була оскаржена і є чинною", - зауважили у Комісії.

При цьому у ЦВК вказали, що на виконання рішення суду було включено до бюлетеня позицію щодо політичної партії "Рух Нових Сил Михайла Саакашвілі" під № 22. "При прийнятті цього рішення Комісія керувалася також положенням Закону України "Про вибори народних депутатів України", - додали у Центрвиборчкомі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Разумков: вибори під загрозою

"ЦВК не погоджується із вказаним рішенням Шостого апеляційного адміністративного суду. Забезпечення прав одного суб'єкта виборчого процесу не може мати наслідком порушення прав та законних інтересів інших суб’єктів виборчого процесу та законного перебігу виборчого процесу в цілому як реалізації права виборців на вільне волевиявлення", - заявили у Комісії.

"ЦВК повідомляє, що в разі необхідності проведення нового жеребкування наслідком буде неможливість вчасного друку необхідної кількості бюлетенів Державним підприємством "Поліграфічний комбінат "Україна" по виготовленню цінних паперів" та забезпечення їх доставки для проведення голосування у загальнодержавному багатомандатному виборчому окрузі", - резюмували у ЦВК.

Як повідомляв УНН, 26 червня у ЦВК відбулося жеребкування щодо номерів політичних партій, під якими вони будуть у виборчих бюлетенях. 27 червня ЦВК затвердила форму і текст виборчого бюлетеня.

29 червня Верховний Суд, скасувавши постанову суду попередньої інстанції, зобов'язав ЦВК зареєструвати партію Саакашвілі для участі у позачергових парламентських виборах. А 30 червня ЦВК внесла партію "Рух Нових Сил Михайла Саакашвілі" у бюлетень під номером 22 без проведення жеребкування.

Додамо, що 2 липня бюлетені передали до друку. Однак, через позов Аграрної партії Шостий апеляційний адміністративний суд 4 липня ухвалив рішення провести пережеребкування партій.

Українські Національні Новини

Політика