turechchina-nayblizhchim-chasom-zatverdit-chlenstvo-finlyandiyi-v-nato-reuters

Туреччина найближчим часом затвердить членство Фінляндії в НАТО - Reuters

 • 449823 переглядiв

КИЇВ. 15 березня. УНН. Туреччина планує схвалити заявку Фінляндії на членство в НАТО – незалежно від заявки Швеції – до парламентських і президентських виборів, які відбудуться 14 травня, повідомили Reuters у середу двоє турецьких чиновників, пише УНН.

Деталі

Як повідомляється, парламент Туреччини "швидше за все" ратифікує заявку Фінляндії на вступ до НАТО до того, як закриється в середині квітня, вказали два турецькі чиновники, за день до візиту в країну президента Фінляндії Саулі Нііністьо.

Президент Фінляндії Саулі Нііністьо поїде до Туреччини з дводенним робочим візитом 16-17 березня і зустрінеться з президентом Туреччини Реджепом Таїпом Ердоганом, щоб обговорити членство в НАТО та інші питання, повідомили в офісі президента Фінляндії в середу.

За словами одного високопосадовця, заявку Фінляндії буде схвалено незалежно від заявки Швеції, яка подала заявку на членство в Аальянсі одночасно зі своїм скандинавським сусідом після вторгнення рф в Україну минулого року.

Туреччина неодноразово заявляла, що Швеції необхідно зробити додаткові кроки проти прихильників курдських бойовиків та членів мережі, яку Анкара вважає відповідальною за спробу державного перевороту у 2016 році. Туреччина розглядає обидва угруповання як терористичні організації.

Переговори між Швецією та Туреччиною мало просунулися, особливо після кількох суперечок, головним чином через вуличні протести прокурдських угруповань у Стокгольмі, відзначає видання.

На тлі напруженості у відносинах зі Швецією президент Туреччини Таїп Ердоган у січні вперше дав зрозуміти, що Анкара може дати зелене світло Гельсінкі раніше, ніж Стокгольму.

Прем'єр-міністр Швеції Ульф Крістерссон заявив у вівторок, що ймовірність вступу Фінляндії до НАТО перед Швецією зросла після переговорів між трьома сторонами в Брюсселі цього тижня.

"Ми прихильно ставимося до вступу Фінляндії. Не було б неправильно сказати, що переговори про вступ відбуватимуться в інший час, ніж Швеції", - сказав один зі співрозмовників агентства.

Інший чиновник, обізнаний у цьому питанні, сказав, що підхід Фінляндії до терористичних організацій відповідає запиту Туреччини, і що країна зробила кроки щодо цього.

"Вельми ймовірно, що необхідний крок для членства Фінляндії в НАТО буде завершено до закриття (парламенту) та проведення виборів", - сказав чиновник.

Нагадаємо

Швеція та Фінляндія офіційно подали заявку на вступ до НАТО у травні, відмовившись від десятиліть військового неприєднання - рішення, викликане війною росії проти України.

Але Туреччина, член НАТО, висловила заперечення, звинувативши дві країни у терпимості до тих, кого Анкара називає терористичними групами.

У червні минулого року Туреччина та дві скандинавські країни підписали меморандум для вирішення проблем безпеки Анкари, проклавши шлях до їхнього можливого членства в Альянсі.

Українські Національні Новини

Новини Світу