turechchina-prodovzhuye-peregovori-z-rosiyeyu-ta-ukrayinoyu-schodo-pripinennya-viyni-erdogan

Туреччина продовжує переговори з росією та Україною щодо припинення війни - Ердоган

 • 510107 переглядiв

КИЇВ. 14 грудня. УНН. Туреччина продовжує переговори як з росією, так і з Україною, щоб покласти край війні, що триває майже 10 місяців, заявив у середу президент Реджеп Тайіп Ердоган. Про це УНН пише посилаючись на Anadolu.

Цитата

«Поряд із угодою про зерно та обміном полоненими ми стали свідками того, що шлях до миру може бути прокладений, якщо дипломатії буде надано можливість», - заявив Ердоган на тристоронньому саміті між Туреччиною, Азербайджаном і Туркменістаном.

«Ми продовжуємо наші переговори з путіним та Зеленським у цьому напрямі. Сподіваюся, ми спочатку досягнемо припинення вогню, а потім і міцного миру в нашому регіоні».

«Як президент Туреччини, я із самого початку заявляв, що…. справедливий мир може бути встановлений лише за допомогою діалогу. З першого дня ми доклали щирі зусилля на двосторонньому та інших рівнях, щоб зупинити кровопролиття і покласти край конфлікту», - сказав він.

«Я щиро вірю, що наші відносини, які зміцнюються нашими братськими узами, і надалі зміцнюватимуться на основі наших стратегічних переваг. Наша мета - оцінити нові можливості, які розвиваються з глобальною та регіональною динамікою відповідно до добробуту нашого народу і стабільність нашого регіону», - сказав Ердоган.

Деталі

Ердоган, президент Азербайджану Ільхам Алієв і туркменський лідер Сердар Бердимухамедов зустрілися в середу в туркменському місті Аваза, щоб обговорити кроки щодо поглиблення співпраці між трьома країнами в різних сферах, зокрема, у торгівлі, енергетиці та транспорті.

Турецький лідер також заявив, що тріо має розпочати роботу з транспортування туркменського природного газу на західні ринки.

«Ми готові співпрацювати з нашими туркменськими та азербайджанськими братами у сфері дружби на Каспії. Крім того, ми надаємо великого значення розвитку взаємної торгівлі електроенергією між нашими країнами у нашому регіоні.

«У цьому контексті ми готові працювати над передачею електроенергії з Туркменістану та Азербайджану в нашу країну», - сказав Ердоган.

Ердоган також сказав, що повноправне членство Туркменістану в Організації тюркських держав зміцнить групу. З 2021 року Туркменістан має статус спостерігача у групі.

Зі свого боку, президент Алієв сказав, що Азербайджан став транзитною країною, додавши, що за перші 10 місяців цього року транзит через Азербайджан збільшився на 80%, порівняно з тим же періодом 2021 року.

Українські Національні Новини

Новини Світу