turechchina-rekomenduye-ssha-ta-yevropi-zniziti-riven-napruzhenosti-z-rf

Туреччина рекомендує США та Європі "знизити рівень напруженості" з РФ

 • 21364 переглядiв

КИЇВ. 30 грудня. УНН. Офіційна Анкара стурбована напруженістю між РФ та Україною та готова зіграти роль у деескалації ситуації. Про це повідомив агенству Anadolu речник президента Туреччини Ібрагім Калин, інформує УНН.

Деталі

Стосовно напруженості у відносинах Києва та Москви, Калин зазначив, що Туреччина готова зіграти роль у зниженні напруження протистояння між сусідніми країнами.

"Анкара серйозно стурбована ескалацією між Росією та Україною. Президент Ердоган неодноразово порушував і порушує цю тему в бесідах з президентами Путіним та Зеленським, а також у переговорах з європейськими лідерами та президентом США. Ми закликаємо обидві сторони якнайшвидше знизити рівень напруженості, що відповідає інтересам усіх країн регіону. Необхідно вжити заходів щодо недопущення нового військового протистояння, зокрема на Донбасі. Туреччина, вустами президента Ердогана, заявляла про готовність за необхідності зіграти роль у цьому процесі", - нагадав він.

Калин наголосив, що введення російських військ в Україну чи активізація проросійських бойовиків не принесе вигоди жодній із сторін.

"Через ситуацію на сході України і так загинули тисячі українців. Позиція Анкари ясна: ми підтримуємо цілісність України. Ми готові зробити свій внесок у цей процес. Не думаю, що сьогодні є ще якась країна, яка мала б такі добрі стосунки і з Москвою, і з Києвом", - сказав Калин.

Прес-секретар президента Туреччини зазначив, що ситуація біля кордону України та Росії – питання, яке виходить далеко за межі відносин двох цих країн.

"В наявності протистояння між Росією і НАТО, Москвою і Заходом. Туреччина, як член Альянсу, також зіткнулася з цим питанням, і також рекомендує Європі та США робити кроки щодо зниження напруження протистояння. Заходу потрібно вжити конкретних кроків, що викликають довіру, сформувати нову базу врегулювання протиріч", - заявив Калин.

Додамо

Туреччина не вперше говорить про свою готовність стати посередником. Причому не лише між Росією та Заходом, а й Росією та Україною. За останній місяць турецький президент Реджеп Тайіп Ердоган двічі заявляв, що Анкара не просто готова, а хотіла б брати участь у налагодженні діалогу між Москвою та Києвом. Те саме він говорив і навесні, закликаючи якнайшвидше закінчити війну на Донбасі.

Згідно із заявами турецької сторони, вона готова організувати прямий контакт між російським президентом Володимиром Путіним та його українським колегою Володимиром Зеленським. Крім того, повідомлялося, що президент Ердоган навіть передавав до Москви список Зеленського із 450 громадян України, які утримуються на Донбасі та Росії. У Кремлі цю інформацію залишили без коментарів.

Українські Національні Новини

Новини Світу