turechchina-ta-oon-pratsyuyut-nad-gumkoridorami-dlya-zablokovanikh-rf-ukrayinskikh-suden-iz-zernom

Туреччина та ООН працюють над гумкоридорами для заблокованих рф українських суден із зерном

 • 105711 переглядiв

КИЇВ. 19 травня. УНН. Влада Туреччини та Організація Об’єднаних Націй обговорюють питання забезпечення гуманітарних коридорів для українських суден із зерном, щоб розв’язати продовольчу кризу. Про це заявив міністр закордонних справ Туреччини Мевлют Чавушоглу під час конференції з продовольчої безпеки у США, пише УНН з посиланням на Anadolu.

Деталі

За словами Чавушоглу, війна в Україні становить “значний виклик”, адже росія та Україна є “основними світовими постачальниками продовольства”, тож зменшення їхньої здатності виробляти та експортувати безпосередньо вплине на глобальну продовольчу безпеку.

Міністр закликав до міжнародної співпраці, щоб уникнути посилення “голодної кризи”, а також до пошуку шляхів припинення російсько-української війни. Під час виступу Чавушоглу зауважив, що в центрі політики Туреччини закладений гуманітарний підхід.

Цитата

“Це також стосується кризи, з якою ми стикаємося сьогодні. Ми сприяємо гуманітарним операціям ООН з Туреччини, як для розгортання персоналу, так і для доставки допомоги”, - сказав він.

“Ми підтримуємо зусилля Генерального секретаря Антоніу Гутерреша щодо створення гуманітарних коридорів для забезпечення продовольчої безпеки. Разом з ООН ми працюємо над забезпеченням безпечного проходу українських кораблів, які перевозять зерно. Ми працюємо над створенням контактної групи з усіх цих гуманітарних питаннь”, - зазначив голова МЗС Туреччини.

Війна, яку розв’язала росія проти України, негативно вплинула на ціни на енергоносії, продукти харчування та сировину, а також загострила високу інфляцію, спричинивши її рекордно високий рівень у багатьох країнах, вказує агентство.

Доповнення

Генсек ООН Гуттеріш закликав росію забезпечити безпечне вивезення зерна з українських портів. Він також заявив, потрібно відновити постачання продуктів харчування та добрив з росії та білорусі.

Як повідомлялося, представники ООН побоюються, що через підрив сільськогосподарської промисловості України внаслідок війни та блокаду українських портів росією зростання цін та потенційний дефіцит можуть дестабілізувати ситуацію у бідних країнах, що залежать від українського зерна.

Українські Національні Новини

Політика

    Популярні

    Новини по темі

    Японія надасть Україні ще 300 млн доларів

     • 128887 переглядiв