turetska-lira-dosyagla-chergovogo-rekordno-nizkogo-rivnya

Турецька ліра досягла чергового рекордно низького рівня

 • 13283 переглядiв

КИЇВ. 20 грудня. УНН. Турецька ліра в понеділок досягла рекордно низького рівня відносно долара США, на наступний день після того, як президент Реджеп Тайіп Ердоган твердо підтримав свою політику зниження відсоткових ставок, незважаючи на зростання споживчих цін і нарікання на бізнес-групи, які закликали змінити курс. Про це пише УНН з посиланням на The Associated Press.

Деталі

Курс ліри впав до найнижчого рівня за всю історію – 17,70 до долара – більш ніж на 7% менше, ніж у п’ятницю. З початку року турецька валюта знецінилася більш ніж на 55% щодо долара.

Незважаючи на те, що офіційні дані показують, що річна інфляція прискорилася до 21%, ЦБ з вересня знизив ключову процентну ставку на 5 процентних пунктів — до 14%. Вважається, що банк діє під тиском Ердогана, який оголосив себе ворогом процентних ставок і звільнив трьох керівників ЦБ через повідомлення про розбіжності щодо вартості позик.

Ердоган вже давно стверджує, що високі процентні ставки викликають інфляцію, всупереч загальноприйнятому економічному мисленню. Він пообіцяв утримувати ставки на низькому рівні і надавати пріоритет зростанню, експорту та зайнятості.

Ослаблення ліри збільшує ціни, через що дорожчають імпорт, паливо та товари повсякденного користування.

Ердоган пообіцяв у неділю продовжувати підтримувати низькі процентні ставки, посилаючись на ісламські вчення проти лихварства, сказавши: "Не чекайте від мене нічого іншого".

В окремих промовах у неділю він також пообіцяв знизити інфляцію до 4%, як це робив його уряд у минулому. Він відкинув припущення про те, що його уряд може запровадити контроль над капіталом, висловлюючи прихильність правилам вільного ринку.

Доповнення

Президент Туреччини наполягає на зниженні вартості позик для стимулювання економіки, збільшення зростання та обсягів експорту, а також створення робочих місць. 

За словами економістів, підвищення вартості позик знижує рівень інфляції, яка зростає у всьому світі на тлі відновлення економіки після пандемії коронавірусу, але особливо гостро відчувається в Туреччині через нестандартну політику уряду.

Ердоган, будучи глибоко віруючим мусульманином, у релігії якого лихварство вважається гріхом, назвав відсоткові ставки "матір'ю та батьком усього зла".

У ході подальшої реорганізації Ердоган призначив нового міністра фінансів, який, як вважають, підтримує ідею низьких ставок на позики, що призвело до невеликого зниження курсу ліри.

Турецький лідер поклав провину за обвал валюти на іноземні сили, які прагнуть зруйнувати економіку Туреччини, і заявив, що уряд веде "економічну війну за незалежність".

Ердоган перебуває при владі уже 19 років.

Українські Національні Новини

Новини Світу