turki-kiprioti-predyavili-mirotvortsyam-oon-ultimatum

Турки-кіпріоти пред'явили миротворцям ООН ультиматум

 • 152716 переглядiв

КИЇВ. 5 жовтня. УНН. Самопроголошена Турецька республіка Північного Кіпру надала миротворцям термін в один місяць, щоб залишити острів, якщо Організація Об'єднаних Націй не визнає її існування, передає УНН з посиланням на Hurriyet.

Деталі

Контингент Збройних сил ООН з підтримання миру на Кіпрі заснований 1964 року, є однією із найстаріших існуючих миротворчих місій ООН.

"Наша гостинність має свої межі: або вони підписують військову угоду з ТРПК, або йдуть", - цитує в середу турецька щоденна газета Hurriyet слова міністра закордонних справ турків-кіпріотів Тахсіна Ертугрулоглу.

"Ми вирішили дати їм ще місяць", - додав він.

Контекст

Турецькі війська вторглися на острів у східній частині Середземного моря у 1974 році після спланованого Грецією перевороту з метою об'єднати його з Афінами, і десятки тисяч солдатів з материкової Туреччини досі розміщені у його північній частині.

ТРПК була проголошена в односторонньому порядку у 1983 році та визнана лише Туреччиною.

Присутність Збройних сил ООН продиктовано мандатом, виданим Радою Безпеки ООН, який продовжується кожні шість місяців наприкінці січня та липня.

Переговори щодо врегулювання кіпрського конфлікту зайшли в глухий кут з 2017 року.

2004 року план ООН, спрямований на возз'єднання острова, був винесений на референдум обома сторонами: його схвалили майже 65 відсотків турків-кіпріотів, але відкинули понад 75 відсотків греків-кіпріотів.

Всесвітньо визнаний уряд Кіпру за тиждень приєднався до Європейського союзу.

Українські Національні Новини

Новини Світу