tyutyunova-koruptsiya-filip-morris-i-yogo-nebezpechni-zvyazki

Тютюнова корупція. "Філіп Морріс" і його небезпечні зв'язки

 • 29136 переглядiв

Тютюновий гігант "Філіп Морріс Україна" у своєму звіті за 2017 рік пише, що фінансує активістів з Громадської організації "Українське товариство економічних свобод" (УТЕС). Їм перепало аж 150 тис. доларів США (4,2 млн грн), начебто на реалізацію проекту із залучення молоді до громадянського суспільства.

Але виявляється, що засновник ГО “УТЕС” Мар’ян Заблоцький за сумісництвом керує ще й Громрадою при комітеті ВР з питань податкової політики, який своєю чергою обходить "Філіп Морріс Україна" при вирішенні митних ставок.

Журналісти УНН провели власне розслідування і з'ясували, хто може захищати бізнес тютюнового гіганта у стінах українського парламенту.

Активісти-податківці

Наприкінці 2016 року при податковому комітеті ВРУ була створена не передбачена жодним законом України Громадська рада. Її очолив Мар’ян Заблоцький - колишній "експерт" члена цього ж комітету, народного депутата Віталія Хомутинніка.

Громадська рада успішно діє і сьогодні, вона є дорадчим органом при податковому комітеті, до відання якого належить, зокрема, законодавче регулювання питань системи оподаткування, загальнодержавних податків і зборів (обов’язкових платежів), місцевих податків та зборів, інших доходів бюджетів неподаткового характеру.

Згоду на створення такої Ради, ймовірно, дала голова однойменного комітету Ніна Южаніна.

Закони пишуться для людей, а не депутатів

Про незаконність Громадської ради при податковому комітеті ВР УНН вже згадував.

Зокрема вказував, що Закон України "Про Регламент Верховної Ради України", який встановлює вичерпний перелік органів ВРУ та порядок їх формування, обрання, призначення та відкликання їх посадових осіб (розділ III вказаного ЗУ).

Відповідно до вказаного закону, до органів Верховної Ради належать:

  • Депутатські фракції (глава 11 розділу III ЗУ "Про Регламент ВРУ");
  • Погоджувальна рада депутатських фракцій (глава 14 розділу III ЗУ "Про Регламент ВРУ");
  • Голова, перший заступник голови ВРУ та заступник голови ВРУ (глава 15 розділу III ЗУ "Про Регламент ВРУ");
  • Комітет (глава 16 розділу III ЗУ "Про Регламент ВРУ");
  • Тимчасові спеціальні комісії та тимчасові слідчі комісії (глава 17 розділу III ЗУ "Про Регламент ВРУ").

Утім, депутати з податкового комітету ВР, які пишуть закони для інших, самі, вочевидь, їх дотримуватися не збираються. Такий висновок УНН зробив після отримання відповіді з комітету, який не готовий розформовувати свій незаконний дорадчий орган.

Неприбуткові активісти

Майже всі проекти Заблоцького так чи інакше стосуються податкового законодавства. Навіть Громадська організація “УТЕС”, яка фінансується на мільйони гривень "Філіп Морріс Україна", позиціонує себе експертом у цих питаннях.

На сайті організації вказано, що заснована вона у листопаді 2015 року, а діяльність її спрямована на "збільшення економічних свобод шляхом спрощення оподаткування, впровадження дерегуляції та посилення захисту прав власності".

Але цікаво те, що сам Заблоцький не має жодного стосунку до податкового права.

“Коли голову Громради у 2016 році вибирали, то приставили людину, яка жодного відношення не мала до податкового права. Це взагалі нонсенс", - розповів УНН колишній міністр та член Громради при податковому комітеті ВР Сергій Терьохін.

Він і сам підтверджує, що це формування діє неправомірно, водночас зауважує, що був на її засіданні лише один раз.

Враховуючи той факт, що зміни до Податкового кодексу в частині збільшення ставки мита на підакцизні товари (що ухвалюють останніми роками), часто-густо не торкаються продукції "Філіп Морріс Інтернешнл", не виключено, що фінансування тютюновим гігантом "УТЕСу" робиться у цілях заохочення Заблоцького як голови Громради при комітеті ВР.

Якщо додати той факт, що сьогодні Заблоцький є керівником ще однієї ГО - "Центр ефективного законодавства" (організація, яка регулярно здійснює експертизу проектів законодавчих актів, що розглядаються податковим комітетом - ред.), можна говорити про ймовірний конфлікт інтересів.

Повертаючись до "Філіп Морріс Україна", зазначимо, що фінансування тютюновим гігантом "УТЕСу" може протирічити Акту США про корупцію у зовнішньоекономічній діяльності (Foreign Corrupt Practices Act), що має екстериторіальну дію й застосовується до суб’єктів господарювання, акції яких розміщені на Нью-Йоркській фондовій біржі (до числа яких належить ПрАТ "Філіп Морріс Україна").

Зважаючи на вищевикладене, УНН має намір звернутися за офіційним коментарем до Філіп Морріс Інтернешнл (США).

Також УНН скерує інформаційний запит до НАЗК з проханням оцінити функціонування не передбаченої чинним законодавством Громадської ради при податковому комітеті, яка має всі ознаки корупції.

Додамо, що "Філіп Морріс Україна" інформаційний запит УНН щодо надання коментаря з приводу оподаткування своєї продукції проігнорував.

Українські Національні Новини

Політика