u-baydena-zapevnili-polschu-u-gotovnosti-ssha-zakhischati-skhidniy-flang

У Байдена запевнили Польщу у готовності США захищати східний фланг НАТО

 • 21905 переглядiв

КИЇВ. 28 грудня. УНН. Сполучені Штати готові у разі загрози підтримати союзників на східному флангу, які захищають свої країни. Про це заявив радник із національної безпеки США Джейк Салліван у розмові з головою Бюро національної безпеки Польщі Павлом Солохом та головою Міжнародного політичного бюро Якубом Кумохом, пише УНН з посиланням на повідомлення Білого дому.

Цитата

"Вони обмінялися думками щодо нарощування військової могутності Росії біля кордону з Україною та підтвердили важливість єдності союзників у дипломатичних зусиллях та зусиллях зі стримування. Салліван підтвердив підтримку США статті 5 Організації Північноатлантичного договору і наголосив на готовності Сполучених Штатів підтримати наших союзників по східному флангу, які захищають свої країни", — ідеться у повідомленні.

Деталі

Повідомляється також, що Салліван висловив вдячність від президента США Джо Байдена за вето президента Польщі Анджея Дуди спірної поправки про ЗМІ.

За словами радника, це стало позитивним сигналом незадовго до того, як 1 січня Польща візьме на себе верховенство в Організації з безпеки та співробітництва в Європі (ОБСЄ).

Що було раніше

15 грудня помічнику держсекретаря США Карен Донфрід у МЗС РФ передали проекти двох підготовлених російською стороною документів: договори зі США щодо гарантій безпеки, а також угоди про заходи забезпечення безпеки РФ та держав-членів НАТО.

Серед іншого Москва вимагає від Вашингтона та його союзників юридично зафіксувати відмову від розширення НАТО, не розміщувати ударні засоби поблизу кордону РФ, припинити військову співпрацю з пострадянськими країнами, прибрати американську ядерну зброю з Європи, відвести сили Північноатлантичного альянсу на позиції 1997 року.

17 грудня МЗС РФ опублікувало проекти Договору між Росією та США про гарантії безпеки, а також Угоди про заходи забезпечення безпеки РФ та держав-членів НАТО.

Під час нещодавньої розширеної колегії Міністерства оборони РФ глава відомства Сергій Шойгу заявив про зростаючу напруженість на західних та східних рубежах Росії.

23 грудня генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг заявив в інтерв'ю агентству DPA, що альянс готовий до діалогу з Росією з питань безпеки. Водночас він закликав владу РФ відвести додаткові сили від кордону з Україною, щоб свята пройшли "мирно та спокійно".

Водночас міністр закордонних справ Російської Федерації Сергій Лавров пригрозив масштабною війною в Європі через “втягування України до НАТО”.

Українські Національні Новини

Політика

    Популярні

    Новини по темі

    З 2014 року в Україні викрили понад 20 російських шпигунів

     • 11004 переглядiв

    Рівненський ФК "Верес" оштрафували за російську мову

     • 19714 переглядiв