u-bilorusi-dvokh-pravozakhisnikiv-zasudili-do-trivalikh-terminiv-uvyaznennya

У Білорусі двох правозахисників засудили до тривалих термінів ув'язнення

 • 12931 переглядiв

КИЇВ. 3 листопада. УНН. Суд у Білорусі в середу виніс тюремні терміни двом правозахисникам, що є частиною триваючого придушення неурядових організацій та незалежних ЗМІ в країні. Про це пише УНН з посиланням на DW.

Деталі

Суд міста Гомеля засудив 55-річного Леоніда Судаленка до трьох років позбавлення волі, а 43-річну Тетяну Ласицю – до 2,5 років за звинуваченням в організації та фінансуванні дій, що порушують громадський порядок. Обоє активістів перебували під вартою з моменту арешту понад дев’ять місяців тому.

Судаленко писав із в'язниці, що звинувачення пов'язані з тим, що він зустрів звільненого з в'язниці колегу та допомагав малозабезпеченій фермерській родині купувати дрова — дії, які слідчі розцінили як "організацію та фінансування протестів".

Судаленко та Ласиця працювали у правозахисному центрі "Вясна", провідному правозахисному угрупованні країни. Ще п’ятеро провідних членів "Вясны", у тому числі її голова Алесь Бяляцький, перебувають під вартою в очікуванні суду.

Amnesty International, Human Rights Watch та інші міжнародні правозахисні організації закликали білоруську владу негайно скасувати вирок, винесений у середу, і рішуче засудили "політично мотивоване переслідування членів "Вясні" та волонтерів (які) є частиною "чистки" білоруського громадянського суспільства" президентом Олександром Лукашенком.

"Націлювання білоруської влади на "Вясні", безсумнівно, має на меті покарати організацію за її видатну й мужню правозахисну діяльність протягом 25 років", — заявили вони.

Доповнення

Лукашенко зіткнувся з місяцями протестів, викликаних його переобранням на шостий термін під час голосування в серпні 2020 року, яке опозиція та Захід вважають сфальсифікованими. Він відповів на демонстрації масованими розгономи, під час яких поліція заарештувала понад 35 тисяч людей, а тисячі були побиті поліцією.

Білоруська влада методично посилює тиск на неурядові організації та незалежні ЗМІ, проводячи сотні рейдів в офісах і квартирах активістів і журналістів, арештовуючи десятки людей.

У середу Міністерство внутрішніх справ Білорусі повідомило, що інтернет-ресурс незалежного білоруського телеканалу "Белсат", що базується в Польщі, визнаний "екстремістським" — рішення, яке виникло після рішення суду в липні, яким телеканал заборонений як "екстремістський". Цей крок привів до ув’язнення його співробітників і глядачів.

Ще до переїзду журналістку "Белсату" Ірину Славникову у понеділок засудили до 15 діб арешту за репост контенту "Белсату" на своїй сторінці у Facebook.

У лютому журналісток "Белсату" Дарію Чульцову та Катерину Андрєєву визнали винними за порушення громадського порядку та засудили до двох років позбавлення волі після того, як вони висвітлювали акцію протесту.

Українські Національні Новини

Новини Світу