u-bilorusi-rozpovili-pro-nadzvichayno-visoku-yavku-vibortsiv

У Білорусі розповіли про надзвичайно високу явку виборців

 • 12095 переглядiв

КИЇВ. 21 квітня. УНН. Станом на 16:00 на закордонній виборчій дільниці у білоруській столиці Мінську під час другого туру виборів президента України 21 березня проголосувало майже 700 осіб. Про це кореспонденту УНН розповіла голова дільничної виборчої комісії закордонної виборчої дільниці №900007 при посольстві України у Білорусі Оксана Рублевська.

"У першому турі у нас загалом проголосувало 749 осіб. А зараз на четверту годину – вже 686. Тобто різниця є, вона буде", - сказала співрозмовниця агентства.

З її слів, надто великих черг до дільниці не спостерігалось, тому що в посольстві працює налагоджена ще під час першого туру виборів система. Так, служба безпеки посольства на вході перевіряє наявність закордонного паспорту, адже проголосувати на закордонній виборчій дільниці можна виключно з паспортом громадянина України для виїзду за кордон. Тобто, люди без паспорта, або якщо він прострочений тощо, вже на дільницю не потрапляють.

По-друге, проголосувати можуть виключно ті, хто є в списках – ті, хто вже стоїть на консульському обліку. Коли вони потрапляють на дільницю, їх відразу "відправляють до комп’ютера, в якому є ті самі списки, але в електронному вигляді". За цими списками знаходять номер людини.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Вибори президента: найважливіше (трансляція)

"...У нас на дільниці 7 315 виборців. Вручну шукати займає дуже багато часу. А коли людина вже має свій номер у списку, вона вже підходить до столу, де є цей номер. Тобто 1-2 хвилини людина витрачає на всі ці процедури. Але черги у нас все рівно були, тому що були моменти, коли багато людей, як хвилями, надходили", - зазначила Рублевська.

Вона також повідомила, що до посольства з метою проголосувати і досі приходить багато людей. Рублевська зазначила, що протягом дня станом на четверту годину порушень на дільниці не було зафіксовано.

"У нас працюють спостерігачі, вони за всім цим слідкують. У нас три спостерігачі – від кандидата у президенти Зеленського, від Всеукраїнського конгресу і від Міжнародної комісії з прав людини - це благодійний фонд", - заявила голова виборчої комісії.

На питання про те, чи намагались російські ЗМІ, як і під час першого туру виборів 31 березня, потрапити на територію дільниці, вона відповіла, що "ні".

"Ні. Вони теж працювали біля посольства. На території виборчої дільниці їх нема", - сказала вона.

Як повідомляв УНН, 31 березня на закордонну виборчу дільницю у Мінську не були допущені представники російських ЗМІ.

Другий тур виборів Президента України проходить у неділю, 21 квітня. Виборчі дільниці відкрились о 8:00 та закриються о 20:00.

Додамо, всього нараховується 101 закордонна виборча дільниця. Першими за кордоном розпочали голосувати українці в Австралії.

Українські Національні Новини

Політика