u-bilorusi-viznali-ekstremistskim-sayt-nezareyestrovanoyi-spilki-polyakiv

У Білорусі визнали екстремістським сайт незареєстрованої Спілки поляків

 • 22904 переглядiв

КИЇВ. 5 січня. УНН. Інформаційну продукцію інтернет-порталу znadniemna.pl, що належить незареєстрованому Союзу поляків Білорусі, визнано екстремістськими матеріалами. Про це Білоруська асоціація журналістів повідомила у вівторок, 4 січня, передає УНН.

Деталі

Портал znadniemna.pl був внесений до республіканського списку екстремістських матеріалів, який складає міністерство інформації Білорусі, на підставі рішення суду Ленінського району Гродно від 30 грудня 2021 року.

Цитата

"Визнаючи znadniemna.pl екстремістським порталом, режим (Олександра Лукашенка. - Ред.) бореться із правом поляків, які проживають у Білорусі або родом з Білорусі, вільно висловлювати свої погляди та ділитися інформацією про становище польської меншини в країні", - прокоментували це рішення у Союзі поляків Білорусі.

Кримінальна справа щодо голови Спілки поляків

Генпрокуратура Білорусі у березні 2021 року повідомила про відкриття стосовно голови Спілки поляків Білорусі Анжеліки Борис та інших осіб кримінальної справи за статтею про порушення расової, національної чи релігійної ворожнечі та ворожнечі. У членів організації відбулися обшуки. Фігурантам загрожує від 5 до 12 років позбавлення волі.

Усього за цією статтею було затримано п'ятьох представників союзу. Окрім Анжеліки Борис, це Андрій Почобут, Марія Тишковська, Ірена Бернацька та Ганна Панішева. У квітні редактори сайту організації Анджей Писальник та Інеса Тодрик-Писальник вимушено залишили Білорусь через загрозу арешту. На початку червня стало відомо про звільнення Тишковської, Бернацької та Панішевої та їх прибуття до Польщі.

Тиску зазнали також польські освітні центри в Білорусі - в них проводилися перевірки, а польська школа в Бресті була ліквідована. Варшава звинуватила Мінськ у переслідуванні поляків за етнічною ознакою.

Українські Національні Новини

Новини Світу