u-biloruskiy-apts-pidtrimali-nadannya-avtokefaliyi-tserkvi-v-ukrayini

У Білоруській АПЦ підтримали надання автокефалії церкві в Україні

 • 11131 переглядiв

КИЇВ. 17 вересня. УНН. Білоруська автокефальна православна церква підтримує рішення Константинопольського патріархату надати Українській православній церкві статус автокефальної. Про це заявив глава Білоруської автокефальної православної церкви (БАПЦ), архієпископ Святослав Логін в інтерв'ю Радіо Свобода, передає УНН.

"Ми, звичайно, підтримуємо це рішення. Наша мета – також легалізуватися в Білорусі і офіційно отримати статус автокефалії. Історично ми маємо багатовікову православну традицію. У минулому столітті наша церква робила реальні кроки для того, щоб отримати автокефалію і щоб її визнали", - заявив архієпископ Святослав Логін.

З його слів, "Українська церква нам рідна і близька, тому що в минулому ми мали єдину митрополію – церква в Білорусі починалася з Київської митрополії". "Пізніше це була Києво-Литовська митрополія з центром у Новогрудку – вона була знищена Московською церквою. І донині Москва робить все, щоб Українська і Білоруська церкви автокефалії не отримали", - додав він.

Глава БАПЦ також заявив, що приклад України показує, що і Білорусь повинна прагнути до духовної незалежності від Москви.

"Звичайно, це (надання автокефалії Українській православній церкві - ред.) вплине і на нашу церкву. Я думаю, буде більше визнання у світі, адже коли визнають українську церкву, то наступні кроки повинні бути і щодо білоруського церкви. Це дає нам приклад і показує, що ситуація розвивається відповідно до канонів. Канони, як відомо, вимагають для окремого православного народу окремої церкви. Це 34-е апостольське правило. А канони не обговорюються, а виконуються", - вказав архієпископ Святослав Логін.

"Якщо Київській митрополії буде дано право автокефалії із зазначенням території, то, зрозуміло, що Білорусь туди не увійде, оскільки має окрему державу і окрему історію митрополії в Білорусі. Таким чином, автокефалію Білорусі в разі такої необхідності повинен надавати тільки Константинопольський патріархат", - додав він.

Як повідомляв УНН, Вселенський патріарх Варфоломій під час переговорів з патріархом РПЦ Кирилом повідомив, що рішення про українську автокефалію вже ухвалено, і вже ведуться відповідні процеси.

Так, Вселенський патріархат в рамках підготовки до надання автокефалії православної церкви в Україні призначив своїх екзархів в Києві.

РПЦ пригрозила Константинополю розривом відносин через автокефалію УПЦ. Зокрема, патріарх Кирило припинить поминати Вселенського патріарха за богослужінням.

Українські Національні Новини

Політика