u-bolgariyi-vpershe-zafiksovano-spalakh-afrikanskoyi-chumi-sviney

У Болгарії вперше зафіксовано спалах африканської чуми свиней

 • 11936 переглядiв

КИЇВ. 7 вересня. УНН. Спалах африканської чуми свиней (АЧС) зафіксована у Болгарії. Про це повідомив Россільгоспнагляд, посилаючись на національне агентство з безпеки харчових продуктів (BNSA), передає УНН.

"Чотири з семи свиней загинули в особистому підсобному господарстві в селі Тутраканці в районі Варни. Це стало першим зараженням свиней АЧС у Болгарії", - наголошується у повідомленні.

Вірус проник до країни навіть попри те, що з серпня цього року Болгарія будує паркан вздовж кордону з Румунією, для того щоб запобігти міграції диких кабанів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У цьому році АЧС вперше вразила поголів'я Китаю

Таким чином, АЧС була зафіксована вже у восьми країнах Євросоюзу: Болгарії, Латвії, Литві, Естонії, Угорщині, Польщі, Чехії та Румунії.

Россільгосп при цьому зазначає, що хворобі знадобилося п'ять років, щоб просунутися більш, ніж на тисячу кілометрів по території ЄС.

"Ситуація у Східній Європі ускладнюється тим, що захворювання набуло широкого поширення у прикордонних з ЄС країнах - в Україні і в Молдові", - зазначили у відомстві.

Уточнюється, що з 6 вересня у Росії почала діяти заборона на ввезення живих свиней, свинячої продукції і продуктів забою свиней з Болгарії. Однак цей вид продукції не ввозиться до РФ з 2014 рік, оскільки потрапляє під продовольче ембарго.

У Россільгоспнагляді також повідомили про намір наприкінці вересня обговорити питання АЧС з Європейською комісією.

Нагадаємо, як писав УНН, в Україні АЧС не вщухає вже п'ять років поспіль. Торік на території нашої держави було зареєстровано близько 170 спалахів хвороби, цього року - уже близько сотні.

Збитки, які несуть українські фермери через поширення вірусу, обчислюються мільярдами гривень.

Фермерські громадські організації звинувачують владу в бездіяльності.

"Державою не ведеться ефективна робота з депопуляції диких свиней, як це, наприклад, робиться у наших сусідів - Естонії або Латвії... Ще раз апелюю до Мінагрополітики перейти від слів до справи. У ситуації, що виникла, потрібно реагувати максимально швидко і реалізувати державну стратегію подолання АЧС в Україні в найкоротші терміни", - заявила з цього приводу голова Асоціації тваринників України Ірина Паламар.

Депутат ВРУ Сергій Тригубенко, своєю чергою, вважає, що боротися з АЧС Україні заважають нескінченний процес реформування Держпродспоживслужби, відсутність кваліфікованих кадрів і профільного міністра - агрополітики - у країні вже протягом півтора року.

Українські Національні Новини

Новини Світу