u-braziliyi-zareyestruvali-rekordnu-speku-58-5-gradusa

У Бразилії зареєстрували рекордну спеку: 58,5 градуса

 • 116658 переглядiв

КИЇВ. 15 листопада. УНН. У вівторок у Ріо-де-Жанейро у Бразилії було побито новий рекорд спеки. За даними місцевих метеорологічних служб, повітря напередодні прогрілося до 58,5 градуса за Цельсієм, що стало найвищим показником, зафіксованим у цьому місті за багато років метеоспостережень. Про це повідомляє УНН із посиланням на Національний інститут метеорології (Inmet).

Деталі

Зафіксована рекордна спека у 58,5 градусів Цельсія (°C) є найвищим показником з тих пір, як бразильська станція метеослужби Alerta Rio почала проводити вимірювання температури в Ріо-де-Жанейро.

Метеорологи повідомляють, що дві інші найвищі температури у 2023 році становили 58,3°C, 17 лютого та 58°C, 4 лютого.

За даними оператора національної електроенергетичної системи Бразилії, теперішня хвиля спеки призвела до історичного рекорду споживання електроенергії, пік якого перевищив 100 000 мегават цього тижня, пишуть ЗМІ.

Очікується, що сильна спека, про яку повідомляють переважно на південному сході та центральному заході Бразилії, триватиме протягом тижня. Окрім того, як повідомляється, відсутність хмар на небі додатково підсилює небезпеку через вплив сонячної радіації.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Вода у ставку на Гаваях набула шокуючого яскравого рожевого відтінку

Фахівці зазначають, що хвиля спеки прийшла в той час року, коли зазвичай у Бразилії встановлюється сезон дощів, і коли хмари діють як своєрідний регулятор температури.

За словами Анете Фернандес, метеоролога з Національного метеорологічного інституту (Inmet), відсутність цього захисту посилює наслідки явища.

Цитата

«Коли у нас бракує дощу в цей час року, який ми називаємо вераніко, відсутність хмар сприяє високому радіаційному випромінюванню на поверхні, що й відбувається зараз. Тому температура сильно підвищується», – пояснила метеоролог.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: ООН: повінь у Сомалі - "подія, яка трапляється раз на століття"

Українські Національні Новини

Новини Світу