u-britaniyi-banknota-v-50-funtiv-otrimaye-nove-oblichchya

У Британії банкнота в 50 фунтів отримає "нове обличчя"

 • 10578 переглядiв

КИЇВ. 15 липня. УНН. Англійський математик, який допоміг зламати німецький шифратор Enigma, Алан Тюрінг стане обличчям нової банкноти номіналом в 50 фунтів. Про це оголосив сьогодні Банк Англії, передає УНН з посиланням на The Telegraph.

Тюрінг, якого вважають батьком інформатики і штучного інтелекту (ІІ), працював під час Другої світової війни як зламувальник коду в Блетчлі-Парку. Він відіграв величезну роль в набутті переваги союзниками в битві за Атлантику.

"Алан Тюрінг був видатним математиком, чиї роботи вплинули на те, як ми живемо сьогодні. Будучи батьком інформатики і штучного інтелекту, а також героєм війни, внесок Алана Тюрінга був далекосяжним і новаторським. Тюрінг - гігант...", - сказав керуючий Банку Англії Марк Карні.

Очікується, що нова полімерна банкнота номіналом 50 фунтів стерлінгів надійде в обіг до кінця 2021 року. У ній використовується портрет Алана Тюрінга, написаний в 1951 році, який в даний час експонується в Національній портретній галереї в Лондоні.

Банкнота також містить діаграму таблиці і послідовність інструкцій зі статті Алана Тюрінга 1936 року "Про обчислювані числа", яка заклала основи для сучасних обчислень.

Нагадаємо, в Австралії надрукували з помилкою 46 мільйонів банкнот номіналом в 50 доларів.

Українські Національні Новини

Новини Світу