u-chekhiyi-tisyachi-lyudey-viyshli-na-miting-iz-vimogoyu-vidstavki-uryadu-bez-rosiyskogo-slidu-ne-obiyshlos

У Чехії тисячі людей вийшли на мітинг із вимогою відставки уряду: без російського сліду не обійшлось

 • 711014 переглядiв

КИЇВ. 3 вересня. УНН. У Празі на Вацлавській площі на антиурядову демонстрацію зібралися представники різноманітних опозиційних і антисистемних сил. Як пише Seznam Zpravy, на мітинг зібрали близько 70 тисяч осіб, передає УНН.

Деталі

Захід розпочався о другій годині, демонстранти заповнили майже всю Вацлавську площу. За даними поліції, на місці події перебувало 50 тисяч осіб, пізніше оцінку скорегували до 70 тисяч.

«Це перший день нашої перемоги. Ми повернемо нашу країну», - сказали на початку організатори. Була критика уряду Петра Фіали, натовп закликав до дострокових виборів. Неодноразово звучали вигуки «у відставку» або «все скінчено».

За даними ЗМІ, кілька людей втратили свідомість на Вацлавській площі, і медикам було важко дістатися до них через натовп. Організатори благали людей на краю площі купувати пляшки з водою в найближчих магазинах і відправляти їх натовпу.

За словами прем'єра, протест організували проросійські сили, які суперечать інтересам Чехії. «Зрозуміло, що на нашій території неодноразово з’являються російські пропагандистські та дезінформаційні кампанії, і хтось на них просто піддається», – сказав Фіала. Ця заява розлютила мітингувальників - на сцені та з натовпу в бік прем'єра лунали нецензурні слова.

Також йшлося про поточну енергетичну кризу та високу інфляцію.

Додамо

Демонстрація носить девіз Чеська Республіка на першому місці. «Настав час об’єднатися і разом боротися за майбутнє нашої країни», – йшлося у запрошенні на мітинг.

Крім теми енергетики, в плані організаторів також йшлося про необхідність військового нейтралітету або «припинення запланованого розведення нації українськими біженцями». Або про необхідність відновлення самостійності у прийнятті рішень.

«Чехія має звільнитися від прямого політичного підпорядкування ЄС, ВООЗ та ООН», – було зазначено у запрошенні, пише видання.

У той же час, Manipulátoři.cz звернув увагу на те, що серед спікерів і прихильників демонстрації є провідні особи дезінформаційної, проросійської та ксенофобської сцени в Чехії.

Українські Національні Новини

Новини Світу