u-chervni-spozhivcha-inflyatsiya-sklala-9-nbu

У червні споживча інфляція склала 9% – НБУ

 • 7180 переглядiв

КИЇВ. 18 липня. УНН. У червні 2019 року споживча інфляція в річному вимірі становила 9,0% через тиск з боку споживчого попиту і виробничих витрат, а також через значні темпи зростання адміністративно регульованих цін. Про це заявив голова Національного банку України Яків Смолій під час брифінгу, передає кореспондент УНН.

"У червні інфляція в річному вимірі становила 9,0%, таким чином вона наблизилася до траєкторії нашого квітневого прогнозу після відхилення у попередні місяці під дією тимчасових факторів", - сказав Смолій.

За його словами, базова інфляція впродовж ІІ кварталу дещо уповільнилася (до 7,4%) і була близькою до прогнозу НБУ.

При цьому, він додав, що жорстка монетарна політика продовжувала бути вагомим чинником, що стримував фундаментальний тиск на ціни, в тому числі через зміцнення обмінного курсу відносно валют країн, які є торговельними партнерами, та зниження інфляційних очікувань населення, бізнесу, банків та фінансових аналітиків.

Водночас, за його словами, показники інфляції залишалися порівняно високими через тиск з боку споживчого попиту і виробничих витрат, а також через значні темпи зростання адміністративно регульованих цін.

Нагадаємо, Україна залишається державою з найбільшою інфляцією серед європейських країн.

Як повідомляв УНН, Національний банк України знизив облікову ставку до 17,0%.

Українські Національні Новини

Економіка