u-dbr-ne-maye-zhodnogo-provadzhennya-schodo-diy-moryakiv-pid-chas-peretinu-kerchenskoyi-protoki

У ДБР немає жодних проваджень щодо дій моряків під час інциденту в Керченській протоці - Труба

 • 14558 переглядiв

КИЇВ. 11 листопада. УНН. У Державного бюро розслідувань немає жодного кримінального провадження стосовно дій моряків під час перетину Керченської протоки. Про це повідомив директор ДБР Роман Труба у Telegram, передає УНН.

"У ДБР немає жодного кримінального провадження стосовно дій моряків під час перетину Керченської протоки. Ми з’ясовуємо, чи були правопорушення у діях керівництва держави, які призвели до ескалації конфлікту і подальшого введення військового стану", - написав Труба.

Труба пояснив, що ДБР з’ясує, чи умисно керівництво держави скерувало українських моряків до Керченської протоки, розуміючи, у тому числі, високу імовірність того, що вони потраплять у полон, і що це спричинить загострення конфлікту, та введення військового стану.

"Я розумію, наскільки це важливо для України. Кожен слідчий це розуміє. Тому вони призначають усі слідчі дії, щоб об’єктивно з’ясувати обставини кожного рішення тих подій. Тому ми проводимо допити моряків, призначаємо експертизи, вилучаємо документи. Про це ніхто не хоче говорити вголос, поки немає результатів провадження. Але тепер доводиться – в умовах тієї брудної інформаційної війни, яку організовує Петро Порошенко", - розповів Труба.

Також, за його словами, ДБР ніколи не проводили ані обшуків, ані інших слідчих дій на телеканалі "Прямий".

"Проте це не завадило вам поставити екшен в стилі посередніх серіалів. У нас навіть оперативних підрозділів немає, а слідчі ДБР приходять на обшуки в цивільному, з ухвалами суду та, звичайно, без зброї. Та я не буду мовчати, коли 5 канал в якості приманки обрав моряків. Сумно, що п’ятий президент приносить на вівтар своєї війни спокій людей, які дев’ять місяців провели в полоні", - написав Труба.

Труба зауважив, що ДБР з’ясує подробиці тих подій, проведе всі експертизи та допити.

"Результати роботи наших слідчих будуть об’єктивні – на них не вплинуть жодні антикампанії. Порошенко може долучитися до слідчих дій – запрошую його на допити. Та він цього не зробить, бо шоу на допитах немає", - додав Труба.

Нагадаємо, 25 листопада 2018 року прикордонні кораблі ФСБ РФ обстріляли та захопили три судна Військово-морських сил ЗС України у складі двох малих броньованих артилерійських катерів "Бердянськ" і "Нікополь" та рейдового буксира "Яни Капу", які здійснювали плановий перехід із порту Одеси у Чорному морі до порту Маріуполь в Азовському морі. Затримані українські кораблі були доставлені до окупованої Керчі. Всього команда затриманих українських кораблів налічувала 23 моряка, серед яких 6 отримали поранення.

Українські Національні Новини

Політика