u-derzhdepi-obgovorili-iz-glavoyu-mzs-gretsiyi-mozhlivi-sanktsiyi-proti-rosiyi

У Держдепі обговорили із главою МЗС Греції можливі санкції проти Росії

 • 19090 переглядiв

КИЇВ. 4 січня. УНН. Перший заступник держсекретаря США Венді Шерман провела у вівторок телефонну розмову з міністром закордонних справ Греції Нікосом Дендіасом, під час якої обговорила, зокрема, підготовку можливих економічних санкцій щодо Росії через ситуацію навколо України. Про це пише УНН із посиланням на заяву голови пресслужби Держдепартаменту Неда Прайса.

Цитата

"Заступник держсекретаря Венді Шерман розмовляла сьогодні з міністром закордонних справ Греції Нікосом Дендіасом. Заступник секретаря Шерман та міністр закордонних справ Дендіас наголосили на важливості сприяння солідарності та стабільності в Європі, включаючи підтримку суверенітету та територіальної цілісності України", - йдеться у заяві.

Деталі

Зазначається, що заступник секретаря та міністр закордонних справ також наголосив на важливості продовження координації між союзниками та партнерами по НАТО, у тому числі шляхом підготовки безпрецедентних економічних заходів, щоб стримати Росію від подальших військових дій та агресії.

Контекст

Українська влада і західні партнери останнім часом звертають увагу на загострення Росією ситуації з безпекою на Донбасі, нарощування російських сил уздовж кордону з Україною, небезпеку нового російського вторгнення і посилення російської дезінформації.

Секретар Ради національної безпеки і оборони України Олексій Данілов повідомляв, що 122 тис. російських військових перебувають на відстані 200 км та 143,5 тис. військових за 400 км від російсько-українського кордону.

Головна вимога Путіна полягає в гарантіях від США і їх союзників, що НАТО не буде розширюватися далі на схід і не розгорне там системи озброєння, які Росія вважає загрозою.

15 грудня Генсек НАТО Єнс Столтенберг повторив РФ: Україна і Грузія мають право обирати власні альянси, а "сфери впливу" - уже історія.

17 грудня Росія надіслала США і НАТО пропозиції щодо безпеки в Східній Європі, які, на її думку, необхідні для ослаблення напруженості навколо України. Вимоги Москви включають заборону на вступ України до НАТО, вето Кремля на розміщення військових сил НАТО в колишніх радянських республіках і припинення військових навчань поблизу її кордонів.

Москва презентувала свій графік переговорів із США, НАТО та ОБСЄ щодо "гарантій безпеки" - у межах російсько-американського діалогу на високому рівні в Женеві 10 січня, потім на засіданні Ради Росія-НАТО 12 січня у Брюсселі, а 13 січня у Відні на засіданні постійної ради ОБСЄ.

Очільник дипломатії Євросоюзу Жозеп Боррель вважає абсурдними умови, за яких так звані "гарантії безпеки", яких вимагає Росія, обговорювалися б без Європи.

Україна заявила про бажання брати участь у консультаціях.

Українські Національні Новини

Новини Світу