u-derzhdepi-vidpovili-na-spilnu-stattyu-ministriv-ukrayini-i-polschi

У Держдепі відповіли на спільну статтю міністрів України і Польщі

 • 16567 переглядiв

КИЇВ. 23 лютого. УНН. США продовжать відслідковувати діяльність у рамках будівництва російського проекту трубопроводу "Північний потік - 2", яка може привести в тому числі до введення додаткових санкцій. Про це заявив представник Державного департаменту США Нед Прайс під час брифінгу для преси в понеділок, відповідаючи на питання про реакцію США на заклик до президента Джо Байдена з боку міністрів закордонних справ України і Польщі, передає УНН.

Цитата

"Ми продовжимо відслідковувати діяльність, яка може призвести до додаткових заходів, включаючи санкції, але я думаю, що було б неправильно розглядати санкції як єдиний інструмент у нашому арсеналі інструментів", - заявив представник Держдепу.

Деталі

Прайс згадав також про передачу Держдепом у Конгрес звіту про можливі санкцій проти "Північного потоку 2", який передбачає введення санкцій проти російського судна "Фортуна" і його власника - компанії "КВТ-Рус".

"Ми продовжимо тісно співпрацювати з Німеччиною, ми продовжимо працювати в тісному контакті з іншими нашими союзниками і партнерами в Європі, щоб відстоювати заявлені Європою цілі в галузі енергетичної безпеки", - наголосив представник Держдепартаменту.

На уточнююче питання про те, чи прагне нова адміністрація до того, щоб будівництво трубопроводу не було завершено, Прайс зазначив, що позиція США з цього приводу "не змінилася" - Штати продовжують вважати "Північний потік - 2" поганою угодою для Європи на геополітичному рівні.

"Я думаю, що нас турбує вплив, який це дасть Росії, і важелі впливу, які він надасть російському режиму на деяких з наших найближчих союзників і партнерів в Європі", - додав він.

Що було раніше

Коментарі послідували за спільною статтею міністрів закордонних справ Польщі та України для Politico Europe, в якій глави МЗС закликали Байдена наслідувати приклад Конгресу США і зробити все, що в його силах, щоб зупинити "Північний потік -2".

Раніше сьогодні видання Axios з посиланням на джерело, близьке до президента України Володимира Зеленського, повідомило, що українці засумнівалися в позиції президента США Джо Байдена щодо російського проекту "Північний потік-2" після виступу американського лідера на Мюнхенській конференції з безпеки.

Контекст

Роботи з прокладання труб "Північного потоку-2" після річної перерви поновилися в грудні 2020 року. У січні федеральне відомство Німеччини з морського судноплавства і гідрографії дозволило подальше будівництво газопроводу у водах ФРН, але німецькі екологи опротестували видачу документа. Дію дозволу тимчасово призупинено. У водах Данії будівництво відновилося тільки у лютому і, як очікується, завершиться до травня.

Будівництво "Північного потоку-2" викликало бурхливі дискусії у низці країн. Так, у Вашингтоні вважають, що він зробить Європу залежною від російського газу. А після резонансного отруєння російського опозиціонера Олексія Навального у Німеччині і Європі почалися дискусії про можливе введення санкцій, які зачіпають газопровід.

Міністерство фінансів США у січні застосувало санкції щодо судна-трубоукладача "Фортуна" і його власника - компанії "КВТ-Рус". Це судно залучено до будівництва газопроводу. А у лютому група конгресменів закликала держсекретаря США Ентоні Блінкена перевірити можливість введення подібних заходів стосовно 11 кораблів під російським прапором і ще чотирьох іноземних, які, як вважають американські законодавці, пов'язані з будівництвом газопроводу.

Додамо, російський газопровід "Північний потік-2" будується для поставок газу в Німеччину в обхід України. В Україні вказують на політичність цього проекту і на те, що якщо "Північний потік-2" буде побудований, Росія організовує серію провокацій, щоб остаточно припинити транзит через Україну. Німеччина заявляє, що не вважає цей проект політичним, і зробила кроки, спрямовані на збереження транзиту газу через Україну.

Українські Національні Новини

Політика