u-derzhprikordonsluzhbi-povidomili-pro-situatsiyu-na-punktakh-propusku-z-polscheyu

У Держприкордонслужбі повідомили про ситуацію на пунктах пропуску з Польщею

 • 39096 переглядiв

КИЇВ. 16 березня. УНН. Після запровадження як Україною, так і Польщею заходів через пандемію нової коронавірусної інфекції COVID-19, наразі на українсько-польському кордоні функціонує лише три пункти пропуску. Про це в коментарі УНН розповів помічник голови Держприкордонслужби України – прессекретар Андрій Демченко.

"З сьогоднішньої доби, від 00:00, відповідно до розпорядження Кабміну, тимчасово закриті майже 100 пунктів пропуску з українського боку", - нагадав Демченко.

Він додав, що у майже 50 пунктах пропуску припиняється пішохідне сполучення, а також з 00:00 заборонено в’їзд в Україну іноземцям, за винятком окремих категорій.

"Ситуація на кордонах також ускладнюється тим, що подібні заходи здійснюють і суміжні країни. Зокрема, якщо розглядати напрямок кордону з Польщею, польська сторона від вчора, 00:00, закрила низку пунктів пропуску на кордоні з Україною. Фактично і вчора, і на даний момент, функціонує три пункти пропуску: "Рава-Руська – Хребенне", "Краківець – Корчова", "Ягодин – Дорогуськ", - розповів речник.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як діяти українцям за кордоном та на Батьківщині: рекомендації МЗС.

З його слів, через зменшену кількість пунктів пропуску весь потік людей, які намагаються перетнути українсько-польський кордон на в’їзд та виїзд з України, йде виключно на цих напрямках, що призводить до збільшення черг.

"Якщо розглядати пункти пропуску "Рава-Руська" і "Ягодин", то ніяких проблем там не було. Ускладнення було на напрямку українського пункту пропуску "Краківець", з польського боку "Корчова", - зазначив співрозмовник.

Він повідомив, що через те, що припинене пішохідне сполучення на пункті пропуску "Шегині – Медика", то люди, які намагались у пішому порядку перетнути кордон, всі направились на польський пункт пропуску "Корчова", де категорія пункту пропуску – автомобільна.

"Коли відбулось накопичення людей у пішому порядку, то спочатку польська сторона розподіляла людей у транспортні засоби, переважно в автобуси, які слідували в напрямку України. В подальшому українські прикордонники організували співпрацю з органами місцевої влади, ми погодили ситуацію із польською стороною… органи місцевої влади виділяють декілька автобусів, а польська сторона не заперечує в’їду на свою територію для того, щоб забрати людей, які у пішому порядку очікують на перетин кордону. Загалом відомо, що станом на ранок, у такий спосіб забрали близько 500 осіб", - розповів Демченко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В Україні з’явилася інтерактивна карта роботи пунктів пропуску.

На питання про те, чи можлива ситуація, коли хтось не встигне перетнути кордон, представник ДПСУ зазначив, що наразі "ситуація досить незвична, як для України, так і для Польщі".

"Але ми постійно відслідковуємо цю ситуацію. Звісно, якщо люди будуть накопичуватись на в’їзд у пішому порядку, то українська сторона буде проводити всі можливі заходи, аби забрати людей на в’їзд в Україну", - розповів Демченко.

"На 7 ранку було відомо про те, що ще близько 100 осіб на пункті пропуску "Корчова" очікують у пішому перетині кордону. Фактично, робота проводилась щодо того, щоб автобуси їх забирали. І також на "Корчовій" на в’їзд в Україну знаходилось близько 200 легкових автомобілей – за інформацією, наданою польською стороною. На виїзд на 7 ранку легкових транспортних засобів на всіх трьох напрямках не було значного скупчення", - додав він.

Нагадаємо, до 3 квітня із 230 прикордонних пунктів в Україні пропуску працюватиме 123, задля протидії поширенню гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2.

Українські Національні Новини

Суспільство