u-derzhprodspozhivsluzhbi-konstatuvali-zrostannya-tsin-na-produkti-kharchuvannya

У Держпродспоживслужбі констатували зростання цін на продукти харчування

 • 8850 переглядiв

КИЇВ. 14 грудня. УНН. З початку прийняття урядом рішення про запровадження з 1 жовтня 2016 року пілотного проекту про призупинення державного регулювання цін на продукти харчування, в Україні спостерігається незначне зростання цін на соціальні групу продуктів харчування. Про це зазначили представники Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів під час круглого столу “Скільки коштуватиме новорічний кошик для українців. Прогноз цін на продукти харчування у 2017 році”, передає УНН.

За словами т.в.о. заступника голови Держпродспоживслужби Лілії Стиренко, аналіз цінової ситуації за останні два з половиною місяці свідчить про незначне зростання цін на продукти.

ЧИТАТИ ТАКОЖ: Ріст цін на продукти харчування в Україні не передбачає покращення їх якості.

Так, за даними Держстату, протягом осені хліб пшеничний з борошна першого ґатунку подорожчав на 26 копійок, хліб житній - на 34 коп. Ціна на соняшникову олію з початку осені суттєво не змінилася, цукор подорожчав на 11,2%. У листопаді ціна на рибу зменшувалася на 3-5 гривень за кілограм, але вже до новорічних свят вона може коштувати на 5-10% дорожче.

Найбільше можуть зрости в ціні курячі яйця, які і так за осінь стали дорожчими в 1,5 раза.

«Тут діє сезонний фактор: влітку яйця дешевші, оскільки ринок наповнюється продукцією виробництва домогосподарств, і пропозиція перевищує попит, а в осінньо-зимовий період стрімко скорочується виробництво яєць», - зазначила Л.Стиренко.

Також протягом осені в середньому на 15% зросли ціни на молоко і молочні продукти, і зниження цін на ці продукти можна очікувати уже з початку весни.

Із соціально значущих м’яса та м’ясопродуктів восени найбільше подорожчало сало (на 12,1%), ковбаси варені першого ґатунку (на 4,1%). Разом з тим, м’ясо курятини здорожчало восени менш ніж на 1 гривню, яловичина в ціні зросла на 3%, а на свинину ціни залишилися на рівні початку осені, але, ймовірно, що через підвищений попит перед святами виробники піднімуть ціни на м'ясо на 10%.

Нагадаємо, за словами експерта О.Дорошенка, запровадження вільної ціни на продукти харчування спонукало до зростання вартості більшості товарів у торгових мережах. Однак підвищення цін на продукти харчування, яке зараз спостерігається, на жаль, жодним чином не свідчить про те, що покращується їх якість.

Як повідомляв УНН, експерти прогнозують подальше зростання цін на м’ясо, молоко, яйця та овочі.

Також нагадаємо, держава не виділяє кошти на проведення перевірок продукції харчування в Україні.

Додамо, за словами нардепа С.Тригубенка, наразі в Україні спостерігається апогей безконтрольності ринку харчових продуктів.

Українські Національні Новини

Економіка