u-derzhspetszvyazku-vistupili-za-perekhid-na-novi-standarti-zakhistu-informatsiyi

У Держспецзв'язку виступили за перехід на нові стандарти захисту інформації

 • 36396 переглядiв

КИЇВ. 11 листопада. УНН. У Держспецзв'язку вважають, що в Україні нагальним є перехід на сучасні стандарти, зокрема, на ризикорієнтовані стандарти захисту інформації, і будуть пропонувати це впроваджувати Кабінету міністрів. Про це заявив голова служби Валентин Петров, повідомили УНН у пресслужбі ДССЗІ.

Так, Петров провів засідання громадської ради при Адміністрації Держспецзв’язку. Під час засідання він окреслив основні завдання, проблемні чинники та місію, трансформаційні завдання вдосконалення Держспецзв’язку. Серед них – питання захисту об’єктів критичної інфраструктури, інформаційної та кібербезпеки, діяльності Концерну радіомовлення, радіозв’язку та телебачення, питання регулювання та переходу на нові стандарти галузі.

Петров повідомив представникам громадськості, що Державна служба має зосередитись насамперед на завданнях національної безпеки. "Найважливіше сьогодні – це дерегуляція. Тобто ми максимально маємо віддалитись від бізнесу. Наше завдання – захищати ті системи, де циркулюють державні секрети", - додав Петров.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Федоров анонсував аудит і реформу Держспецзв'язку

Він пояснив, що сьогодні "важливим є поступовий відхід від КСЗІ (комплексна система захисту інформації), і нагальним є перехід на сучасні стандарти, зокрема, на ризикорієнтовані стандарти захисту інформації". "Ми будемо пропонувати це впроваджувати Кабінету міністрів, ми маємо в цьому повне порозуміння з Міністерством цифрового розвитку і трансформації України. Наша справа – це технічне забезпечення системи управління державою, національна безпека та системи кризового управління", - сказав голова Держспецзв'язку.

Петров підкреслив і щодо необхідності створення галузевих стандартів у сфері захисту інформації, які, зокрема, мають визначати відповідні галузеві регулятори. Також, як підкреслив Петров, оптимізація, а саме - позбавлення невластивих функцій і технічне переозброєння – сьогодні на порядку денному. Але в будь-якому разі, завдання забезпечення мобілізаційної готовності, за словами голови Держспецзв'язку, збереження керованості держави в особливий період в умовах надзвичайної ситуації не має постраждати.

Петров, відповідаючи на питання фахівців галузі щодо кібербезпеки, зазначив, що Держспецзв’язку насамперед є оператором національної захищеної мережі. "Ця мережа стане основою інформаційного обміну державних електронних інформаційних ресурсів, систем спеціального зв’язку тощо. Тобто ми маємо стати головним центром для держресурсів, надаючи необхідні послуги, в разі потреби найбільш вразливим об’єктам критичної інфраструктури", - сказав він.

Відповідаючи на питання щодо взаємодії з Генштабом та управлінням телекомунікаційною галуззю в особливий період, Петров зазначив, що управління телекомунікаціями і формування політики – це прерогатива Кабміну, але технічна інфраструктура для цього вже побудована і скоро буде введена в експлуатацію. "Це є наше питання і воно якраз належить до питань національної безпеки і оборони України, і ми як суб’єкт сектору безпеки і оборони відповідальні за це", - підкреслив голова Держспецзв’язку.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Держспецзв'язку представили нового керівника

Він окреслив також і проблемні питання розвитку галузі. "Так, сьогодні є негативне ставлення в суспільстві до нашого відомства... Так, є обґрунтована критика, насамперед, щодо зарегульованості галузі, є обґрунтована критика з боку бізнесу та інших державних органів. Дуже часто це виникає через недокомунікування. Зокрема, через недостатню просвітницьку роботу про діяльність нашого відомства. І ми будемо змінювати це, зокрема, більше спілкуватися з громадськістю", - підкреслив Петров.

Крім того, керівник Держспецзв’язку пояснив, що сьогоднішні трансформаційні зусилля також пов’язані і з питанням фінансування галузі, зокрема, в зв’язку з ухваленим нещодавно бюджетом на 2020 рік, в якому фінансування Держспецзв’язку було скорочено за рахунок додаткового фінансування Міноборони. За його словами, Держспецзв’язку це збільшення бюджету мало спрямувати на підвищення зарплати працівникам, що дало би змогу вирівняти зарплати між ЗСУ і Держспецзв’язку.

"До цього року нижча, ніж у нас, зарплата була лише у ДСНС і в прикордонників. Наступного року ми будемо останніми за зарплатами. Це прикро, зважаючи на те, що в Держспецзв’язку працюють високоінтелектуальні висококваліфіковані кадри... Тому ми будемо перерозподіляти видатки, щоб забезпечити людям хоча б нормальні зарплати, бо люди просто почнуть тікати від нас", - підкреслив голова Держспецзв’язку.

Нагадаємо, міністр Кабміну Дубілет запропонував замінити прямі телефонні лінії для спілкування з високопосадовцями на сучасний захищений додаток у смартфоні та заощадити таким чином бюджетні кошти.

Українські Національні Новини

Політика