u-frantsiyi-startuye-restavratsiya-soboru-notr-dam

У Франції стартує реставрація собору Нотр-Дам

 • 17658 переглядiв

КИЇВ. 18 грудня. УНН. Після двох з половиною років очікування – і пандемії, що зупинила роботи на кілька місяців – цієї зими розпочнеться відновлення собору Паризької Богоматері. Про це інформує УНН з посиланням на AFP.

Деталі

У ніч на 15 квітня 2019 року потужна пожежа обвалила дах всесвітньо відомого собору в Парижі, обваливши шпиль. Перший брусок, який буде використаний у новому шпилі - біля самої основи споруди був виготовлений на тартаку в місті Краон на заході Франції.

У липні 2020 року президент Франції Еммануель Макрон пообіцяв, що все, що втрачено внаслідок пожежі, буде відновлено у своєму первісному вигляді - понад 1000 столітніх дерев були ретельно відібрані з французьких лісів та відправлені на тартак по всій країні.

За словами керівника установи з консервації та реставрації Нотр-Дама генерала Жана-Луї Жоржелена, собор планується відкрити для публіки у 2024 році.

Сотні майстрів зосереджено на відтворенні точної копії собору, але є плани змінити внутрішнє освітлення та літургійний дизайн. Ці плани включають інший вхід для публіки, додавання голограм з біблійними фразами кількома мовами та інтеграцію сучасного мистецтва - зміни, які викликають ажіотаж серед деяких критиків. План був частково схвалений Національною комісією зі спадщини та архітектури Франції 9 грудня.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Постраждалий від пожежі собор Нотр-Дам підготували до реставрації

Українські Національні Новини

Новини Світу