u-g7-pogodilisya-na-stelyu-tsini-na-naftu-z-rf-zayava

У G7 погодилися на стелю цін на нафту з рф - заява

 • 168723 переглядiв

КИЇВ. 2 вересня. УНН. Міністри фінансів та керуючі банками країн "Групи семи" (Велика Британія, Німеччина, Італія, Канада, США, Франція, Японія) схвалили обмеження цін на російську нафту, йдеться у комюніке за підсумками зустрічі представників G7, пише УНН.

Міністри та керуючі банками країн "Групи семи" нагадали, що на саміті в Ельмау лідери «Групи семи» підтвердили спільну відданість запобіганню одержанню росією вигоди від її агресивної війни, підтримці стабільності на світових енергетичних ринках та мінімізації негативних наслідків для економіки, особливо у країнах із низьким та середнім рівнем доходу.

Цитата

"Щоб виконати це зобов'язання, сьогодні ми підтверджуємо наш спільний політичний намір завершити та впровадити всеосяжну заборону на послуги, що дозволяють здійснювати морське транспортування сирої нафти та нафтопродуктів російського походження по всьому світу — надання таких послуг буде дозволено лише в тому випадку, якщо нафту та нафтопродукти купують за ціною або нижче ("стеля цін") тієї, що визначається широкою коаліцією країн, що дотримуються та реалізують цінову стелю", - йдеться у заяві.

Деталі

Обмеження цін, як повідомляється, спеціально розроблено для зниження доходів росії та її здатності фінансувати свою агресивну війну, обмежуючи при цьому вплив війни росії на світові ціни на енергоносії, особливо для країн з низьким та середнім рівнем доходу, дозволяючи лише постачальникам послуг продовжувати вести бізнес, пов'язаний з російською нафтою та нафтопродуктами, що постачаються морем, що реалізуються за ціною або нижче встановленої межі. 

"Таким чином, цей захід ґрунтуватиметься на існуючих санкціях, зокрема шостому пакеті санкцій ЄС, та розширюватиме їх дію, забезпечуючи узгодженість за допомогою міцної глобальної структури", - вказали представники G7.

При цьому вони привітали "рішення Європейського Союзу вивчити з міжнародними партнерами способи заборони зростання цін на енергоносії, включаючи можливість запровадження тимчасових обмежень на імпортні ціни".

"Відповідно до нашої широкої та постійної взаємодії з різноманітною групою країн та ключовими зацікавленими сторонами, ми запрошуємо всі країни зробити свій внесок у розробку цінової межі та реалізувати цей важливий захід. Ми прагнемо створити широку коаліцію, щоб максимізувати ефективність, і закликаємо всі країни, які все ще прагнуть імпортувати російську нафту та нафтопродукти, взяти на себе зобов'язання робити це лише за цінами на рівні цінової межі чи нижче", - йдеться у заяві.

Представники країн "Групи семи" підтвердили, що впроваджуватимуть власні заходи щодо поетапної відмови від російської нафти та нафтопродуктів на своїх внутрішніх ринках та наголосили, що захід щодо обмеження цін спрямований на ослаблення тиску на світові ціни на нафту та підтримку країн-імпортерів нафти в усьому світі шляхом надання постійного доступу до російської нафти за ціною чи нижчою стелі цін для країн, що продовжують такий імпорт.

"Ми також розробимо цільові механізми пом'якшення (впливу - ред.) поряд із нашими обмежувальними заходами, щоб гарантувати, що найбільш уразливі та постраждалі країни збережуть доступ до енергетичних ринків, у тому числі з росії", - сказано у заяві.

Представники країн G7 при цьому зобов'язалися провести термінову роботу "над завершенням та впровадженням цього заходу у наших власних юрисдикціях за допомогою наших відповідних внутрішніх та юридичних процесів та з нашими партнерами". "Ми визнаємо, що ЄС потребує одностайності серед 27 держав-членів ЄС. Ми прагнемо узгодити реалізацію із графіком відповідних заходів у межах шостого пакету санкцій ЄС", - зазначається у заяві.

Зауважимо, що ЄС планує ввести ембарго на російську нафту, що імпортується морським шляхом, з 5 грудня, а на нафтопродукти - з 5 лютого 2023 року.

"Початкова стеля цін буде встановлена ​​на рівні, заснованому на низці технічних даних, і вирішуватиметься всією коаліцією перед запровадженням у кожній юрисдикції. Стеля цін буде публічно повідомлена у ясній та прозорій формі. Ефективність та вплив обмеження цін ретельно контролюватимуть, а рівень цін переглядатиметься в міру необхідності", - заявили у G7.

Там припустили, що практичне застосування стелі цін "буде ґрунтуватися на моделі обліку та атестації, що охоплює всі відповідні типи контрактів". І що вони прагнуть забезпечити послідовне впровадження заходу у різних юрисдикціях. "При реалізації ми намагатимемося обмежити можливості обходу режиму стелі цін, одночасно мінімізуючи адміністративне навантаження учасників ринку", - сказано у заяві.

"Ми припускаємо, що коаліція створить межі співробітництва між юрисдикціями для забезпечення дотримання та забезпечення можливості моніторингу та нагляду. Після початку роботи, коаліція може розглянути подальші дії для забезпечення ефективності обмеження цін", - зазначили представники "Групи семи".

Обмеження ціни, як вказано, "переглядатиметься в міру необхідності".

Доповнення

У червні "Група семи" домовилася вивчити способи потенційного обмеження ціни на російську нафту як засіб як стримування витрат на енергоносії, так і обмеження доходів президента рф володимира путіна.

росія пригрозила відмовити у продажу нафти будь-якій країні, яка ухвалить механізм обмеження цін, і попередила, що це дестабілізує світовий ринок сирої нафти.

Українські Національні Новини

Економіка