u-gretsiyi-vidnovilisya-protesti-cherez-naybilshu-katastrofu-poyizda

У Греції відновилися протести через найбільшу катастрофу поїзда

 • 701731 переглядiв

КИЇВ. 12 березня. УНН. Тисячі демонстрантів влаштували нові акції протесту в Греції в неділю. Гнів зростає через смертоносну залізничну аварію, посилюючи тиск на уряд у зв'язку з трагедією, передає УНН посилаючись на AFP.

57 осіб, багато з яких були студентами, загинули 28 лютого внаслідок лобового зіткнення пасажирського та товарного поїздів у центральній частині Греції.

Чотирьох залізничників було звинувачено, але громадський гнів зосередився на давньому неефективному управлінні мережею, і країну вразила серія масових протестів, іноді із застосуванням насильства.

Деталі

Протестувальники заповнили площу перед парламентом в Афінах, розмахуючи транспарантами з написами «Ми не забудемо, ми не пробачимо» та «Ми станемо голосом усіх мертвих».

За даними поліції, в неділю близько 5000 демонстрантів зібралися біля будівлі парламенту в Афінах і стільки ж вийшли на вулиці другого за величиною міста Салоніки.

"Φυσάει κόντρα και στη εσσαλονίκη, όλοι στον αγώνα όλοι για τη νίκη" φωνάζουν οι διαδηλωτές ενώ προσπαθούν να συγκρατήσουν το πανό από τον ισχυρό αέρα.#antireport #Τεμπη_έγκλημα pic.twitter.com/pOrfGqSInP

— Chris Avramidis (@chris_avramidis) March 12, 2023

Мітинги стали відповіддю на заклики різних органів, від профспілок до політичних груп вийти на вулиці.

Найбільші протести з приводу аварії наразі сталися в середу, коли десятки тисяч людей вийшли на демонстрацію по всій країні, спалахнули зіткнення, а робітники влаштували страйки.

Прем'єр-міністр Кіріакос Міцотакіс, який бореться за переобрання протягом кількох місяців, зіткнувся із закликами деяких протестувальників піти у відставку.

Він піддався критиці за те, що спочатку вказав на «людську помилку» в аварії та звинуватив чергового на той час начальника станції, який нібито випадково направив поїзди на ту саму ділянку колії.

Але профспілки залізничників уже давно попереджали про проблеми з недоукомплектованою залізничною мережею країни.

Міністр транспорту Греції подав у відставку після авіакатастрофи, і Міцотакіс спробував заспокоїти громадський гнів, неодноразово вибачаючись і обіцяючи провести прозоре розслідування.

Національні вибори, ймовірно, будуть відкладені з квітня і можуть відбутися наприкінці травня.

Συγκέντρωση στο Σύνταγμα για την τραγωδία των Τεμπών pic.twitter.com/NZId4YiYHT

— Η ΑΥΓΗ (@AvgiOnline) March 12, 2023

Українські Національні Новини

Новини Світу