u-gruziyi-protestuyuchi-proyshli-marshem-svobodi

У Грузії протестуючі пройшли "Маршем свободи"

 • 12435 переглядiв

КИЇВ. 29 червня. УНН. Кілька тисяч людей взяли участь в протестній ході "Марш свободи" в центрі Тбілісі, з вимогою відставки міністра внутрішніх справ Грузії Георгія Гахар, повідомляє УНН з посиланням на сайт Новини Грузії.

Масштабною ходою демонстранти вирішили відзначити десятий день своїх протестів. До громадських активістів сьогодні приєдналися партія "Європейська Грузія", а також опозиційне об'єднання "Сила в єдності", в яке входять до заснованогое  Саакашвілі "Єдиного національного руху" і ще десять партій.

Три організованих колони зустрілися на проспекті Шота Руставелі о 19:00, і разом попрямували в сторону площі Свободи.

Протестуючі несли прапори Грузії, України, Литви, Євросоюзу і США, різні банери із закликами до відставки Гахар. У багатьох в руках були плакати з закривавленим оком і написано "Йди" - так маніфестанти нагадують про жорстоке розгоні першої акції в ніч на 21 червня, коли кілька людей втратили зір. На деяких маніфестантів білі футболки з написами червоним кольором "Гахар, йди".

Для участі в сьогоднішньому ході сотні людей приїхали з інших міст - це жителі Батумі, Кутаїсі, Телаві, Руставі і Зугдіді. До "Маршу свободи" приєдналися популярні грузинські актори, музиканти, письменники.

З площі Свободи протестувальники повернулися до будівлі парламенту, де триває традиційна мирна демонстрація.

Нагадаємо, перша акція, що пройшла в центрі Тбілісі ввечері 20 червня, стала відповіддю на візит до Грузії і виступ у вищому законодавчому органі країни депутата Держдуми РФ, члена партії КПРФ Сергія Гаврилова, який публічно підтримує незалежність грузинських регіонів Абхазії і Південної Осетії.

Протестуючі вимагали відставки високопоставлених грузинських чиновників, які не тільки пропустили депутата на територію Грузії, але і надали йому почесне місце спікера парламенту країни. Оскільки влада відмовилася виконати вимоги у встановлений термін, демонстранти спробували прорватися до парламенту разом з лідерами опозиції. Спецназ застосував проти них гумові кулі і сльозогінний газ. В результаті подій на проспекті Руставелі тоді постраждали 240 осіб, в тому числі 80 поліцейських і більше 30 журналістів. Ще понад 300 демонстрантів затримали.

У наступні дні по кілька тисяч чоловік щодня збиралися біля парламенту Грузії о 19:00, щоб опротестувати як російську агресію, так і непропорційну силу, задіяну проти демонстрантів.

Українські Національні Новини

Новини Світу