u-kazakhstani-masovi-zatrimannya

У Казахстані масові затримання

 • 20430 переглядiв

КИЇВ. 6 липня. УНН. Казахстаном прокотилася хвиля затримань, повідомляється про десятки затриманих. Про це УНН повідомляє з посиланням на "Радио Азаттык".

Зокрема, у казахстанській столиці проходять затримання людей, які перебувають на місці, яке заборонений і визнаний судом екстремістським рух "Демократичний вибір Казахстану" вказав як точку збору для проведення антиурядового мітингу.

Журналісти стали свідками затримання на проспекті Республіки десятків людей. Співробітники спецпідрозділу поліції із застосуванням сили заштовхують затриманих в спеціально підігнані на місце автобуси. Зйомкам журналістів перешкоджали невідомі чоловіки в масках.

Одна з жінок сказала, що поліцейські затримали її 15-річного сина, з яким вони прогулювалися по набережній в День столиці. На самій набережній - безліч поліцейських, там же - їх службові машини.

Затримання проходять також в Алмати. Як повідомляється, затримали близько 70 осіб. Один з чоловіків кричав під час затримання "Шал, кет!" ("Старий, іди!"). Деякі затримані говорили, що вони випадково проходили повз.

У Шимкенті на площі аль-Фарабі затримали близько 40 осіб.

Раніше рух ДВК закликав людей виходити на мітинги в день президентських виборів 9 червня і в наступні дні. За офіційними даними, з 9 по 12 червня в двох найбільших містах Казахстану на несанкціонованих мітингах затримали близько чотирьох тисяч осіб, сотням призначили адміністративні арешти на строк до 15 діб.

Перемогу на позачергових президентських виборах, перших без участі Нурсултана Назарбаєва, який правив країною майже 30 років, здобув, за інформацією Центрвиборчкому, ставленик першого президента Касим-Жомарт Токаєв. Західні спостерігачі розкритикували вибори, заявивши, що вони були затьмарені масовими затриманнями учасників антиурядових протестів і численними порушеннями.

Українські Національні Новини

Новини Світу