u-kazakhstani-nemaye-zagiblikh-postrazhdalikh-abo-zatrimanikh-ukrayintsiv-mzs

У Казахстані немає загиблих, постраждалих або затриманих українців - МЗС

 • 15446 переглядiв

КИЇВ. 9 січня. УНН. Загиблих, постраждалих або затриманих українців під час масових заходів в Казахстані немає. Українське посольство надає допомогу громадянам, які через скасовані авіарейси не можуть залишити країну. Найбільша кількість людей в Алмати – 116. Про це УНН повідомив речник МЗС України Олег Ніколенко.

Цитата

"За інформацією МЗС України, загиблих, постраждалих або затриманих українців під час масових заходів в Казахстані немає. Українське посольство надає консульську допомогу громадянам, які через скасовані авіарейси не можуть залишити країну. Зараз найбільша кількість людей в Алмати – 116", - повідомив Ніколенко.

Деталі

Він зауважив, що міжнародний аеропорт Алмати призупинив обслуговування цивільних літаків і використовується для військово-транспортної авіації держав-членів ОДКБ.

"Усі застряглі громадяни забезпечені тимчасовим житлом та продуктами харчування. Загроз їхньому життю чи безпеці немає. Посольство підтримує із усіма пасажирами постійний зв‘язок та інформуватиме їх про подальші кроки. За попередньою інформацією, 9 січня планується відновлення регулярних авіарейсів за маршрутом Нур-Сулатан – Київ", - зазначив Ніколенко.

Він наголосив, що МЗС України взаємодіє із урядами іноземних держав, громадяни яких також не можуть залишити територію Казахстану.

"Враховуючи триваючу силову операцію та складну безпекову ситуацію, зокрема в Алмати та Алматинській області, нині найбезпечнішим варіантом для українців є залишатися в місцях їхнього тимчасового проживання", - повідомив речник МЗС України.

За його словами, міністр закордонних справ Дмитро Кулеба доручив дипломатам пропрацювати альтернативні шляхи виїзду українців із Казахстану у разі істотних затримок відновлення регулярного авіасполучення. До цієї роботи долучилися усі українські посольства в регіоні.

"Водночас, головною передумовою будь-яких подальших заходів є стабілізація безпекової ситуації", - додав Ніколенко.

Контекст

Протести у Казахстані спалахнули після того, як 1 січня вдвічі зросли ціни на автомобільний газ: із 60 тенге до 120 за літр.

У ніч проти 5 січня через масовий характер мітингів президент Казахстану Касим-Жомарт Токаєв ввів в Алмати, Алматинській та Мангістауській областях надзвичайний стан.

Зранку 5 січня Токаєв відправив уряд Казахстану у відставку. Він також доручив запровадити тимчасове державне регулювання цін на скраплений газ, а також бензин та дизель.

Ввечері того ж дня Токаєв звернувся до глав держав ОДКБ з проханням про допомогу в наведенні ладу в країні.

Кількість затриманих у Казахстані зросла майже до 6 тис. людей.

Українські Національні Новини

Суспільство