u-kazakhstani-spalakhnuli-masovi-protesti-cherez-pidvischennya-tsin-na-gaz-sotni-aktivistiv-zatrimano

У Казахстані спалахнули масові протести через підвищення цін на газ. Сотні активістів затримано

 • 23441 переглядiв

КИЇВ. 4 січня. УНН. У Казахстані спалахнули масові протести через підвищення цін на газ, і охопили майже всю країну - від великих міст до невеликих сіл. Про це пише УНН з посиланням на Казахську службу "Радіо Свобода" - "Радіо Азаттик".

Деталі

У містах Казахстану третій день тривають акції протесту.

В Актобе, на північному заході Казахстану, водії автомобілів, протестуючи проти підвищення цін на автомобільне паливо, прорвали поліцейське оточення і пройшли до будівлі міського акімату. Протестувальники зажадали зниження цін на автомобільний газ. Звучать також і гасла з вимогою відходу з політики колишнього президента Нурсултана Назарбаєва.

На початку акції водії їхали на машинах. Коли поліція заблокувала їм дорогу, учасники акції продовжили шлях пішки, прорвали поліцейський кордон і закликали перехожих приєднатися до протесту.

Користувачі соцмереж повідомляють про триваючі численні акції в Актобе і Алма-Аті. Жителі Нур-Султана колоною пройшли по місту. Вони вигукували гасло " Старий, йди!" із закликом до Назарбаєва піти з політики.

Масовими акції виявилися також в Атирау (де на вулиці вийшли понад 5 тисяч осіб), Уральську. На протести зібралися і жителі Шимкента, Талдикоргана, Кизилорди. У Караганді присутні говорили, що вибори повинні проходити справедливо, а уряду слід подати у відставку, оскільки за останні 30 років він "нічого не зміг вирішити".

Крім Актобе повідомляється про сутички з поліцією в Алма-Аті, де затримання називають особливо жорсткими, Атирау і Таразі.

Президент Касим-Жомарт Токаєв, який став політичним наступником Назарбаєва, попросив протестувальників "не слідувати закликам деструктивних сил", які, за його словами "зацікавлені в підриві єдності і стабільності обіцянки". Токаєв пообіцяв, що соціальні та економічні вимоги демонстрантів будуть розглянуті в середу на робочій нараді в столиці.

Як повідомляє Радіо Азаттик - Казахська служба Радіо Свобода, близько ста осіб поліція затримала 4 січня в Алма-Аті на місці акції ініціативної групи зі створення "демократичної партії Казахстану". Ще півсотні людей були затримані під час розгону ходи руху "Прокинься, Казахстан".

Урядова комісія, яка прибула в Актау, у вівторок оголосила про зниження ціни на скраплений газ в Мангістауській області (де розташовані Актау і Жанаозен) більш ніж в 2 рази. Чиновники також дали протестувальникам гарантії непритягнення до відповідальності за участь у неузгоджених мітингах. За інформацією Азаттик, протестувальники не йдуть з площі, оскільки не всі їхні вимоги виконані.

Доповнення

Протести в Казахстані почалися кілька днів тому в місті нафтовиків Жанаозене поруч з Каспійським морем - після різкого підвищення вартості скрапленого газу, яким в регіоні заправляють більшість автомобілів.

На вулицю вийшли сотні місцевих жителів. Ніч вони провели на міській площі, 3 січня там зібралося вже понад тисячу осіб. Також на площі провели ніч сотні протестувальників у місті Актау.

В Алма-Аті перекрита Центральна площа - туди не пускають пішоходів і автотранспорт, виставлено поліцейське оточення, повідомлялося про перебої в роботі інтернету.

Масовий мітинг протесту в центрі казахського Актобе.pic.twitter.com/6R2o4UPReq

— М. В. М. (@F9RDegacoItONHY)January 4, 2022

Українські Національні Новини

Новини Світу