u-kazakhstani-znovu-zitknennya-protestuvalniki-uvirvalisya-do-budivli-administratsiyi-alma-ati-budivlya-gorit

У Казахстані знову зіткнення, протестувальники увірвалися до будівлі адміністрації Алма-Ати. Будівля горить

 • 19429 переглядiв

КИЇВ. 5 січня. УНН. У казахстанському місті Алмати поновилися сутички протестувальників з військовими, повідомляється про постраждалих правоохоронців. Люди також увірвалися до будівлі міської адміністрації, вона загорілася, пише УНН.

Деталі

За повідомленнями місцевих Telegram-каналів, в Алма-Ати протестувальники близько 11 ранку за місцевим часом почали штурм будівлі Адміністрації.

Військові спробували відігнати їх світлошумовими гранатами, проте пізніше людям, за повідомленнями - озброєним, все ж вдалося пробратися в будівлю.




Пізніше вона загорілася.



Також повідомляється, що горить будівля міської прокуратури.


Крім того, опубліковані відео, на яких протестувальники б'ють військових.


Контекст

У різних містах Казахстану пройшли мітинги на тлі підвищення цін на скраплений газ. Протести країни спалахнули після того, як 1 січня вдвічі зросли ціни на автомобільний газ: з 60 тенге до 120 за літр.

У ніч на середу через масовий характер мітингів президент Казахстану Касим-Жомарт Токаєв ввів в Алма-Аті і Мангістауської області надзвичайний стан.

З 5 по 19 січня в цих регіонах діятимуть комендантська година, обмеження на в'їзд і виїзд, заборона на продаж зброї та боєприпасів фізособам, проведення мирних зібрань та організацію страйків.

Увечері 4 січня глава держави закликав присутніх "не піддаватися на провокації зсередини і ззовні" і говорив, що влада в країні не впаде. Проте, на ранок 5 січня Токаєв відправив уряд Казахстану у відставку.

Повідомлялося, що понад 200 осіб затримали за порушення громадського порядку під час протестів у Казахстані.

5 січня Токаєв доручив ввести тимчасове державне регулювання цін на скраплений газ, а також бензин і дизель.

Українські Національні Новини

Новини Світу