u-kirgizstani-vveli-komendantsku-godinu-zatrimali-eksprezidenta-a-spiker-parlamentu-podav-u-vidstavku

У Киргизстані ввели комендантську годину, затримали експрезидента, а спікер парламенту подав у відставку

 • 14526 переглядiв

КИЇВ. 10 жовтня. УНН. У Киргизстані на тлі триваючих протестів затримали експрезидента Алмазбека Атамбаєва, у країні запроваджено комендатську годину, а спікер парламенту країни подав у відставку. Про це повідомляє УНН із посиланням на ТАСС і DW.

"Спікер парламенту Киргизстану від партії "Бір Бол" ("Єдність") Миктибек Абдилдаєв подав у суботу у відставку. Про це він заявив під час проведення позачергового засідання парламенту... Абдилдаєв був обраний спікером чотири дні тому також під час позачергового засідання законодавчого органу", - повідомили у ЗМІ.

Повідомляється, що з 6 жовтня у Киргизстані змінилися три мери, відразу кілька партій, які навіть не входять до складу парламенту, оголосили про призначення свого прем'єр-міністра.

"Експрезидент Киргизстану Алмазбек Атамбаєв затриманий на підставі слідчого доручення у рамках кримінальної справи за фактом організації масових заворушень у Бішкеку... Поряд з Атамбаєвим затримані колишній співробітник 9-й служби ДКНБ, начальник охорони колишнього глави держави Канат Сагинбаєв, а також ексглава цієї служби, охоронець експрезидента Дамір Мусакеєв. ДКНБ затримав також колишнього керівника апарату Атамбаєва - Фаріда Ніязова, а також його синів експрезидента - Кадира і Сеїда", - сказано у повідомленні.

Також сказано, що у резиденцію Алмазбека Атамбаєва у селі Кой-Таш під Бішкеком прибув спецназ, біля стіни однієї з будівель під прицілом правоохоронців стояли кілька людей. Поруч з ними - дружина колишнього президента Раїса Атамбаєва.

Повідомляється, що у столиці Киргизстану Бішкеку оголошено надзвичайний стан, президент республіки розпорядився ввести війська і спецтехніку. У місті введуть комендантську годину і встановлять контроль за засобами масової інформації.

Нагадаємо, МЗС надав рекомендації українцям у зв'язку з подіями у Киргизстані.

Як повідомляв УНН, 5 жовтня на вулиці Бішкека вийшли прихильники опозиції, незадоволені підсумками голосування. Їх жорстко розігнали правоохоронні органи.

Однак вночі демонстрантам вдалося захопити декілька адміністративних будівель, у тому числі Білий дім (там розташований парламент і адміністрація президента), мерію і уряд.

Опозиція створила координаційну раду. На фоні протестів було оголошено про відставку мера Бішкека Азіза Суракматова. Чинний президент Киргизстану Сооронбай Жеєнбеков назвав події у країні незаконною спробою захоплення влади.

Нагадаємо, Центрвиборчком Киргизстану визнав недійсними підсумки парламентських виборів, через які у Бішкеку почалися масові протестні акції.

Українські Національні Новини

Новини Світу