u-kiyevi-do-dnya-pamyati-zhertv-golodomoriv-vidbudutsya-tematichni-vistavki-rekviyemi-ta-kinopokazi

У Києві до Дня пам'яті жертв голодоморів відбудуться тематичні виставки, реквієми та кінопокази

 • 20398 переглядiв

КИЇВ. 21 листопада. УНН. До Дня пам’яті жертв голодоморів, який відзначають щороку в четверту суботу листопада, у столиці відбудуться жалобні заходи, поминальні панахиди, реквієми, тематичні виставки та традиційна акція "Засвіти свічку". Про це повідомила пресслужба Київської міської державної адміністрації, передає УНН.

Із метою вшанування жертв Голодомору 1932-1933 років – геноциду Українського народу та масових голодів 1921-1923 та 1946-1947 років КМДА затвердила відповідний план заходів.

Відзначення Дня пам'яті розпочнеться у п'ятницю, 22 листопада. У Центральній бібліотеці ім. Т.Г. Шевченка для дітей Києва організують зустріч-реквієм "Голод 33-го – біль душі і пам’ять серця". Цього ж дня відбудуться лекції та перегляд документального фільму в Національному історико-архітектурному музеї "Київська фортеця".

Наступного дня, 23 листопада, проведуть жалобні заходи на території Національного музею "Меморіал жертв Голодомору" (вул. Лаврська, 3). У них візьмуть участь представники органів державної влади, органів місцевого самоврядування, громадськості, духовенства, іноземних гостей.

Цього ж дня о 16.00 буде оголошено хвилину мовчання на вшанування пам’яті жертв голодоморів, а також проведено загальноукраїнську акцію "Засвіти свічку". У цей час кожен охочий може долучитися до вшанування загиблих співвітчизників та встановити свічку на підвіконні.

У місті Києві, згідно плану КМДА, приспустять Державний прапор України та обмежать проведення заходів розважального змісту. У храмах міста відбудуться поминальні панахиди за загиблими внаслідок голодоморів.

З 23 до 30 листопада триватиме виставка-реквієм "Не згасне в серці пам’яті свіча" у Міській спеціалізованій молодіжній бібліотеці "Молода гвардія". У Державному архіві Києва діятиме виставка архівних документів "До Дня пам’яті жертв Голодомору 1932-1933 років в Україні".

Протягом місяця у кінотеатрі "Київкінофільм" відбудуться покази документально-хронікальних фільмів "Голод-33" режисера Олеся Янчука за мотивами повісті Василя Барки "Жовтий князь" та документальної стрічки режисерки, письменниці та журналістки Ганни Гін "Жорна".

Нагадаємо, в Україні зросла кількість людей, які вважають Голодомор геноцидом.

Українські Національні Новини

Київ