u-kiyevi-pochali-likuvati-400-richnu-lipu-petra-mogili

У Києві почали "лікувати" 400-річну липу Петра Могили

 • 144985 переглядiв

КИЇВ. 16 травня. УНН. Сьогодні у Києві почали "лікувати" 400-річну липу Петра Могили, яку було пошкоджено під час буревію 12 травня. Про це повідомляє УНН із посиланням на КО "Київзеленбуд".

Цитата

"Сьогодні почали лікувати липу Петра Могили. Роботи масштабні, тому це може затягнутися на кілька днів", – ідеться у повідомленні.

Деталі

За словами біолога Ігоря Сінгера, насамперед потрібно очистити рану, яка утворилася на зламі дерева. Після механічної обробки її треба обробити фунгіцидом, влаштувати пасивний дренаж рани та накласти сітку на отвір, щоб туди не потрапляло сміття та не призводило до гниття деревини.

Наступний крок – санітарне розвантажувальне обрізання гілок, щоб липа могла тримати рівновагу. Після цього встановлять тимчасову опору, які підтримуватиме найважчі гілки. Згодом її приберуть, а дерево зафіксують за допомогою спеціально розробленої системи динамічного каблінгу.

Нагадаємо

12 травня під час буревію відламалася частина стовбура 400-річної липи Петра Могили. Біолог зазначив, що причиною стала анатомічна вада розвитку стовбура (вростаюча кора) та стовбурові інфекції, які поширилися у дереві внаслідок вростання всередину опори, встановленої приблизно 20 років тому.

Українські Національні Новини

Київ