u-kiyevi-rozsliduyut-ponad-100-sprav-cherez-zbroynu-agresiyu-rf

У Києві розслідують понад 100 справ через збройну агресію рф

 • 199051 переглядiв

КИЇВ. 26 квітня. УНН. У Києві відкрито 101 кримінальне провадження за фактами збройної агресії росії. Про це в інтерв’ю УНН розповів керівник Київської міської прокуратури Олег Кіпер.

Цитата

«У Києві наразі розпочато 101 кримінальне провадження. Мова йде про статтю 110 (посягання на територіальну цілісність і недоторканність України) та статтю 438 (порушення законів та звичаїв війни) Кримінального кодексу України», - сказав Кіпер.

Деталі

За його словами, за останніми даними, від початку війни у столиці загинули 89 мирних жителів, у тому числі 5 дітей, 398 - отримали поранення, з них 20 дітей.

«Обстрілами завдано значних руйнувань цивільній інфраструктурі нашого міста. Пошкоджено понад 200 житлових будинків. Десять з них, за даними КМДА, відновленню не підлягають. Були атаковані школи, дитячі садки та дитячий будинок. Пошкоджень зазнали й десятки адмінбудівель, спортивні об'єкти, лікарні, транспортна інфраструктура. І це при тому, що норми міжнародного гуманітарного права прямо забороняють напади на цивільних людей та цивільні об’єкти», - розповів Кіпер.

Він зазначив, що всі випадки обстрілів російською армією мирних жителів та цивільних об'єктів прокуратура ретельно фіксує.

«Прокурори особисто беруть участь в оглядах місць подій, залучають експертів, разом з поліцією встановлюють та допитують потерпілих, свідків. У подальшому зібрані докази допоможуть притягнути винних осіб до відповідальності, а постраждалим - отримати компенсації. Наполягаю, щоб деякі місця уражень оглядали повторно. Наприклад, днями завершили повторний огляд телевежі. Спочатку там була пожежа, була загроза повторних обстрілів. А зараз, у спокійнішій обстановці, весь світловий день відпрацювали з фахівцями та експертами, повилучали додаткові фрагменти», - сказав Кіпер.

Він зазначив, що ще багато роботи в ТЦ «Ретровіль».

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Йдуть експертизи щодо ворожих обстрілів ТРЦ "Ретровіль"

«Було потрапляння двох ракет і частина, де розміщувався спорткомплекс, взагалі завалена. Я був на місці і бачив, що там дуже багато роботи з демонтажу… Машини посічені, магазини зруйновані... Видовище жахливе», - розповів Кіпер.

Детальніше читайте в ексклюзивному інтерв’ю - "Ніхто не грався у бюрократію": керівник столичної прокуратури розповів про роботу в умовах воєнного часу



Українські Національні Новини

Кримінал та НП