u-kiyivmiskbudi-rozpovili-pro-sistemi-bezpeki-zhitlovikh-obyektiv-scho-zvodyatsya-kompaniyeyu

У "Київміськбуді" розповіли про системи безпеки житлових об'єктів, що зводяться компанією

 • 41503 переглядiв

КИЇВ. 24 травня. УНН. Ігор Кушнір, Глава правління, президент ПрАТ "Холдингова компанія "Київміськбуд" розповів виданню КіевVласть про систему безпеки в житлових комплексах, що зводяться холдингом, повідомляє УНН.

За словами Кушніра, для забезпечення безпеки при будівництві та експлуатації житлових будинків в компанії виконують цілий комплекс заходів, спрямованих, в першу чергу, на збереження життя людей при виникненні будь-якої позаштатної ситуації.

"Перше, і, напевно, найважливіше - пожежна безпека. Практично єдиним шляхом евакуації в висотних будівлях при виникненні пожежі є сходи, на яких зі збільшенням кількості поверхів збільшується і небезпека задимлення. Тому їх роблять незадимлюваними. Для цього сходові марші і особливо виходи назовні проектуються так, щоб при загорянні не допустити потрапляння туди вогню і диму, а також щоб він швидко видалявся при евакуації людей з поверху на поверх", - розповів глава холдингу.

Кушнір зазначив, що для кожного проекту розробляються цілі розділи систем безпеки. У кожному будинку є вогнегасники, а в холах - інструкції з евакуації людей і заходи пожежної безпеки. Всі проекти ще на стадії проектування проходять експертизу в органах державної експертизи. Система пожежної безпеки висотних будівель в обов'язковому порядку включає створення зон безпеки, створення аварійних і евакуаційних виходів. Мешканці будинку повинні добре знати про передбачені евакуаційні заходи. Для цього на поверсі обов'язково розміщується схема евакуації.

Певні можливості для порятунку людей дають пласкі дахи висотних будівель, на які повинен бути забезпечений доступ зі сходових клітин. При обладнанні дахів під вертолітні майданчики є можливість організації евакуації людей з дахів під час пожежі. Тому при подальшій експлуатації будинку евакуаційні виходи ні в якому разі не повинні бути закритими або захаращеними.

"Друге - це вимоги до утеплення і фасадних систем. Усі будинки "Київміськбуду" утеплені мінеральною ватою. Це безпечний і ефективний утеплювач. Мінвата не горить і не плавиться, має відмінні теплоізоляційні і звукоізоляційні якості, стійка до перепадів температур, на цьому не можна економити", - акцентував президент "Київміськбуду".

Особливі вимоги пред'являються і до виробників ліфтів, які встановлюються в висотних будинках. Кожна партія ліфтів в обов'язковому порядку проходить випробування на полігоні на пожежостійкість.

"Варто тут же наголосити, що під час пожежі ліфтами категорично заборонено користуватися, так ви можете опинитися в пастці. Але при виникненні пожежі або задимлення спрацьовує система, яка повідомляє про пожежу, і ліфти примусово опускаються вниз. Однак у цей час люди, які перебувають в ньому, повинні бути в безпеці, для цього і проводяться випробування. Якщо якість наданих ліфтів не влаштовує забудовника, компанія їх купувати не буде. Будуючи висотний будинок, в якому буде проживати кілька сотень людей, девелопер бере на себе відповідальність за життя людей в готовому будинку", - сказав Кушнір.

У ліфтах житлових будинків, що зводяться холдингом, встановлені уловлювачі і обмежувачі швидкості для запобігання аварійних ситуацій. Уловлювачі встановлюються на кабіні або на противазі, і в разі настання небезпечної ситуації здійснюють перехоплення направляючих з метою зупинки кабіни ліфта, і нерухомого її утримання на будь-якій висоті в шахті.

Кушнір зазначив, що складно давати будь-які рекомендації жителям, коли людина, яка купила і приватизувала своє житло, переробляє його на свій страх і ризик, мотивуючи, що зі своєю власністю він може робити все, що йому заманеться.

"Забудовник на етапі зведення дає можливість кожному покупцеві перепланувати квартиру на свій смак, але із внесенням цих змін в паспорт об'єкта і обов'язковим узгодженням з технічним наглядом за будівництвом. У квартирах є несучі стіни, які зносити або переробляти не можна ні за яких обставин, але є і перегородки, які легко піддаються переробці. Прибравши незаконно одну з несучих стін, тим самим людина ставить під загрозу життя людей, які також знаходяться в цьому будинку, на цьому відсіку. Це все - не таємниця за сімома замками", - вважає глава "Київміськбуду".

Він розповів також, що останнім часом деякі забудовники намагаються внести в договір пункт, що зобов'язує покупця не переробляти на свій розсуд навіть зовнішній вигляд фасаду, вікон та інших оригінальних елементів.

"Деякі покупці сердяться, обурюються, але з іншого боку, особиста примха не може бути підставою для того, щоб псувати зовнішній вигляд будинку, утеплювати його шматками пінопласту і т.д. Але, важливо, щоб на етапі проектування і будівництва, забудовник врахував все, що необхідно буде людині для комфортного життя. Гаки для кондиціонерів, засклені балкони, лоджії та ін. Важливі моменти", - вважає Кушнір.

Українські Національні Новини

Новини Бізнесу