u-konflikti-z-ukrayinskoyu-kompaniyeyu-shvedskiy-gigant-scania-rizikuye-rozgubiti-reputatsiyniy-kapital-ekspert

У конфлікті з українською компанією шведський гігант Scania ризикує розгубити репутаційний капітал – експерт

 • 28181 переглядiв

КИЇВ. 23 лютого. УНН. У судовому конфлікті дистриб'ютора шведських вантажівок Scania Україна проти колишнього українського дилера "Журавлина" правоту однієї зі сторін повинен встановлювати лише суд. З іншого боку, перехід на особистості, підключення сторонніх сил впливу, дискредитація опонента та українського судочинства в пресі є тим, що руйнує репутаційний капітал компанії зі світовим ім’ям в Україні. Таку думку в коментарі УНН висловив аналітик і спеціаліст з побудови репутації Тарас Семенюк.

Цитата:

"Scania – це одна з найбільш потужних шведських компаній, яка виробляє вантажівки. Це не якась "шарашкіна контора". Очевидно, що у них більший репутаційний капітал, ніж в українського підприємства "Журавлина". А вже якщо включається шведський посол – це означає, що включається уряд. Тож тут важливо розібратися в деталях і зрозуміти, чи варто жертвувати своїм репутаційним капіталом, роздуваючи скандал. Може взагалі не варто судитися, може варто мирову підписати? Сісти й проговорити в ім'я цивілізованого ведення бізнесу. Бо застосування преси, білбордів і політики – це не добрий сигнал як для Scania, яка це робить, так і для другої компанії, проти якої це робиться", - розповів Семенюк.

Деталі

Експерт з побудови репутації також не виключив використання на боці Scania "активістів" для створення додаткового тиску на апеляційний судовий процес.

"На бік Scania можуть стати так звані "активісти", бо у нас чомусь завжди таке тяжіння: те, що закордонне – то є круто, а те, що українське – це корупція і лайно. Достатньо пригадати відкриття ІКЕА, з якого зробили національне свято", - зауважив Семенюк.

Він підкреслив, що як експерт з репутації, не розуміє дій Scania з її дріб'язковим переходом на особистості замість того, щоб зосередити увагу на підготовці аргументів для апеляційного суду.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Українцям тут не місце: політолог про конфлікт шведського гіганта Scania та українського дилера "Журавлина"

"У конфлікті Scania та "Журавлина" цілком очевидно, що хто правий, а хто ні, має визначити суд. Чим можуть користуватися іноземні компанії в цьому випадку? Тим, що апелюють до необ'єктивності судів в Україні та руйнуванням репутації конкретних суддів. Такий аргумент використовується дуже часто, але попри це я так кажу: суд є суд, яким би він не був. І якщо ваші аргументи залізобетонні, на вашу користь, то суд не буде виносити абсолютно неправдиве рішення, якщо на це немає підстав", - вважає Семенюк.

З досвіду скандалів, у які себе втягували умисно чи випадково великі міжнародні компанії, експерт підкреслив, що й досі найкращим виходом із будь-якого конфлікту є цивілізований діалог.

"Звісно, що зі свого досвіду можу сказати: краще сісти за стіл переговорів – це найкращий спосіб вирішувати будь-які спори з найменшими репутаційними втратами. Але якщо вже запускається дискредитація в пресі й перехід на особистості, якщо ще туди затягається політичний компонент – це вже виходить на загальнонаціональний і міжнародний рівень. Таке не може не шкодити, на жаль", - резюмував Семенюк.

Доповнення

У 2020 році український дилер “Журавлина” виграв судовий позов до Scania Україна на 123 млн грн недоотриманого прибутку за 2012-2017 рр. Своєю чергою Scania Україна подала апеляцію, назвавши рішення суду необґрунтованим і корумпованим. Судове засідання, яке вже тричі переносилось, не має поки що точної дати проведення.

Нагадаємо, що колишній виконавчий директор шведського дистриб’ютора Андреас Пуеккер виступив у цій ситуації на захист українців. За його словами, причиною конфлікту та подальших судових процесів шведського імпортера з українським дилером “Журавлина” стали нові невигідні умови контракту для українських дилерів і тиск з боку тодішнього керівництва Scania Україна. 

Українські Національні Новини

Економіка