u-kremli-zayavili-scho-na-konsultatsiyakh-u-zhenevi-ta-bryusseli-buv-pozitiv-ale-yim-potribni-vidpovidi-na-printsipovi-zapitannya

У Кремлі заявили, що на консультаціях у Женеві та Брюсселі був позитив, але потрібні відповіді на принципові запитання

 • 22783 переглядiв

КИЇВ. 13 січня. УНН. На консультаціях у Женеві та Брюсселі був позитив, але потрібні відповіді на принципові запитання, щодо них зафіксовані розбіжності, це погано. Про це повідомив речник президента РФ Дмитро Пєсков, передає УНН.

Цитата

"На перших консультаціях та на вчорашніх, безумовно, були якісь позитивні нюанси, але вони стали метою консультацій. Переговори було ініційовано для того, щоб отримати конкретні відповіді на конкретно поставлені важливі запитання. У цих важливих запитаннях зафіксовано розбіжності. І це погано", - заявив Пєсков.

Контекст

Українська влада та західні партнери останнім часом звертають увагу на загострення Росією ситуації з безпекою на Донбасі, нарощування російських сил уздовж кордону з Україною, небезпеку нового російського вторгнення та посилення російської дезінформації.

Головна вимога Путіна полягає в гарантіях від США та їхніх союзників, що НАТО не розширюватиметься далі на схід і не розгорне там системи озброєння, які Росія вважає загрозою.

17 грудня Росія надіслала США та НАТО пропозиції щодо безпеки у Східній Європі, які, на її думку, необхідні для ослаблення напруженості навколо України. Вимоги Москви включають заборону вступу України до НАТО, вето Кремля на розміщення військових сил НАТО в колишніх радянських республіках та припинення військових навчань поблизу її кордонів.

Переговори з РФ відбулися зі США, НАТО та ОБСЄ - у рамках російсько-американського діалогу на високому рівні в Женеві 10 січня, потім на засіданні Ради Росія-НАТО 12 січня у Брюсселі, а 13 січня у Відні на засіданні постійної ради ОБСЄ.

У НАТО відкинули основні вимоги щодо "гарантій безпеки" Росії - союзники під час засідання Ради Росія-НАТО підтвердили політику відкритих дверей НАТО і право кожної країни обирати свої власні механізми безпеки. США також зазначили, що не підуть на заборону розширення НАТО та повернення до 1997 року.

Голова дипломатії Євросоюзу Жозеп Боррель тим часом вважає абсурдними умови, за яких так звані гарантії безпеки, яких вимагає Росія, обговорювалися б без Європи.

Україна погодилася взяти участь у консультаціях.

Українські Національні Новини

Політика