u-krimskogo-politvyaznya-gafarova-zagostrilasya-nirkova-khvoroba-u-sizo-rf-problemu-ignoruyut

У кримського політв’язня Гафарова загострилася ниркова хвороба – у СІЗО РФ проблему ігнорують

 • 11922 переглядiв

КИЇВ. 19 листопада. УНН. У фігуранта "другої сімферопольської групи у так званій справі "Хізб ут-Тахрір" Джеміля Гафарова суттєво погіршився стан здоров'я - у нього загострилася ниркова хвороба, однак у СІЗО РФ цю проблему ігнорують. Про це у своєму Telegram повідомила уповноважена Верховної Ради України з прав людини Людмила Денісова, передає УНН.

Цитата

"Стан здоров’я 59-річного кримського татарина, фігуранта "другої сімферопольської групи у так званій справі "Хізб ут-Тахрір" Джеміля Гафарова суттєво погіршився - у нього загострилася ниркова хвороба. Проте, керівництво СІЗО-5 Ростова-на-Дону, де він утримується, ігнорує звернення політв'язня та не надає жодної медичної допомоги", - йдеться в повідомленні.

Деталі

За її словами, політв’язень скаржиться, що фельдшер його відвідує вкрай рідко та обмежується призначенням валідолу.

Востаннє аналізи крові та сечі в у Гафарова відбиралися чотири місяці тому. Єдине, що підтримує чоловіка, — це ліки, які надсилають рідні. Зокрема, присутність на судових засіданнях виснажує Гафарова. Після них йому доводиться відновлюватися впродовж 4-5 днів.

Як відзначає омбудсмен, Гафаров має інвалідність ІІ групи, але в умовах СІЗО йому не продовжують цей статус. У медпункті відсутня довідка про його інвалідність та будь-які документи про перебування у Федеральному казенному лікувально-профілактичному закладі "Міжобласна туберкульозна лікарня №19", куди він був екстренно поміщений у червні поточного року.

Сам же Гафаров щомісяця звертається зі скаргами до "ГУ ФСИН по Ростовской области", прокурора та начальника медико-санітарної частини №61, але вони ігнорують його проблеми.

"Своїми незаконними діями керівництво слідчого ізолятора порушило права Джеміля Гафарова на життя, охорону здоров’я та медичну допомогу, які закріплені 2 статтею Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, а також 22-м пунктом Мінімальних стандартних правил поводження з ув’язненими, схвалених Економічною і Соціальною радою ООН" - заявила Денісова.

Цитата

"Звертаюся до Уповноваженого з прав людини в РФ Тетяни Москалькової з вимогою терміново вжити заходи щодо відновлення прав громадянина України, зокрема невідкладно провести повне медичне обстеження з подальшим призначенням відповідного лікування. Закликаю міжнародну спільноту звернути увагу на порушення прав Джеміля Гафарова, який незаконно утримується у російському слідчому ізоляторі, продовжити діяльність, спрямовану на захист прав усіх бранців Кремля та посилити тиск на країну-окупанта, аби змусити припинити порушення норм міжнародного права та негайно їх звільнити", - додала вона.

Нагадаємо

У вересні в Ростові-на-Дону відбулося судове засідання проти п’ятьох фігурантів справи “Хізб ут-Тахрір”.

25 кримськотатарських громадських активістів звинувачують у причетності до ісламської політичної партії “Хізб ут-Тахрір”, яку в Росії визнанали терористичною.

Більшість заарештованих є учасниками правозахисного об’єднання “Кримська Солідарність”. Умерова, Бекірова, Ізету, Базарова і Айвазова обвинувачують за ч. 1 ст. 205.5 КК РФ (“Організація діяльності терористичної організації”, до довічного позбавлення волі). Решта по ч. 2 ст. 205.5 КК РФ (“Участь в діяльності терористичної організації”, до 20 років позбавлення волі). Всім фігурантам справи було також пред’явлено звинувачення за ч. 1 ст. 30 і ст. 278 КК РФ (“Приготування до насильницького захоплення влади”, до 10 років позбавлення волі).

Українські Національні Новини

Суспільство