u-krimu-vikrali-zhurnalistku-irinu-danilovich-uzhe-12-dniv-mistse-yiyi-znakhodzhennya-nevidome-ombudsmen

У Криму викрали журналістку Ірину Данілович. Уже 12 днів місце її знаходження невідоме - омбудсмен

 • 144583 переглядiв

КИЇВ. 10 травня. УНН. В окупованому Криму викрали активістку та журналістку Ірину Данілович. Уже 12 діб як місце її знаходження невідоме. Про це повідомила омбудсмен Людмила Денісова, передає УНН.

Деталі

За словами Денісової, насильницькі зникнення та переслідування громадських активістів та журналістів стали повсякденною практикою на території тимчасово окупованого Кримського півострова. Наразі зникла громадська активістка, журналістка Ірина Данілович.

29 квітня 2022 року її було затримано правоохоронцями окупанта. Приблизно в той же час у будинку Ірини Данілович ними проведено обшук у її помешканні. За словами батьків Ірини, рашисти повідомили, що громадську активістку заарештовано на 10 діб за передачу якоїсь "несекретної інформації" якійсь громадській організації.

Сьогодні вже 12 доба з дня викрадення громадянки України Ірини Данілович. Місце її знаходження невідоме. Батьком та її адвокатом були подані заяви до окупаційних органів щодо викрадення людини, однак відповідь до цього часу не отримано.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Новій Каховці окупанти викрали молоду тренерку з футболу

Ірина Данілович працювала медсестрою, була журналісткою, висвітлювала проблеми системи охорони здоров’я в Криму та поширювала реальну інформацію про війну в Україні, зазначила омбудсмен.

Додамо

Російська федерація з 2014 року позбавила волі щонайменше 13 кримських журналістів. Це кримськотатарські медійники Осман Аріфмеметов, Марлен Асанов, Асан Ахтемов, Ремзі Бекіров, Тимур Ібрагімов, Сервер Мустафаєв, Сейран Салієв, Руслан Сулейманов, Рустем Шейхалієв та Амет Сулейманов, а також журналісти Олексій Бессарабов, Владислав Єсипенко і Наріман Джелял, перший заступник голови Меджлісу кримськотатарського народу, в минулому журналіст.

"Такі дії рашистів порушують положення Міжнародної конвенції про захист усіх осіб від насильницьких зникнень, статті 5 Конвенції про захист прав людини та основних свобод, згідно з якою кожній людині гарантовано право на особисту недоторканність, IV Женевської конвенції про захист цивільного населення під час війни, Європейської конвенції з прав людини.

Звертаюся до Комісії ООН з розслідування порушень прав людини під час військового вторгнення рф в Україну врахувати ці факти порушень рф прав людини в Україні", - резюмувала Денісова.

Українські Національні Новини

Кримінал та НП